Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Talitiaisen poikaset lähtivät pöntöstä viikonloppuna

  • Hannu Kauhanen


Talitiainen asettui pesimään kolmatta kesää pihan hopeakuusessa roikkuvaan pönttöön kahden vuoden tauon jälkeen.

Toissa kesänä pesintä onnistui, ja poikue pääsi ulos pöntöstä. Viime vuonna asunnon valtasi kirjosieppo, mutta kuten on tullut kerrottua, pesintä jäi kesken, ja syksyllä pöntöstä sai poistaa kirjosiepon tuhoutuneen munapesän.

Tänä vuonna on jälleen talitintin vuoro. Aivan viime päiviin asti pöntöstä on kantautunut poikasten piipitys aina, kun jompi kumpi emoista on vienyt niille ruokaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eilen sunnuntaiaamuna 17. kesäkuuta piipitys ei kuulunut enää pöntöstä, vaan entistä voimakkaampana omenapuista. Poikue oli siis lähtenyt pöntöstä, ja nyt emot hoivaavat niitä jonkin aikaa luonnossa.

Voi olla, että tiaiset pesivät pöntössä toisenkin kerran, jos kesän sää jatkuu joltisenkin samanlaisena kuin tähän asti.

Kuvan talitiaispoikue ei kuitenkaan ole tämä Otsolan perhe, vaan lauantaina Noljakassa työpaikan pihalla kuvattu kolmikko. Nuokin poikaset olivat juuri lentäneet ulos pesästä, joka sijaitsi jossain katon rajassa olevassa kolossa. Sieltäkin kuului piipitys monena päivänä kesäkuun aikana.

Toivotaan linnuille hyvää pesimätulosta 2018, kaksi edellistä kesää kun olivat huonoja, ja poikasia syntyi vähän tai sitten ne kuolivat pönttöihin ja luonnonkoloihin.

Toki samaa toivoo niillekin lajeille, jotka eivät pesi pöntöissä tai koloissa, vaan rakentavat pesänsä oksanhankaan, maahan tai muuhun sopivaan paikkaan. Valtaosa linnuista tekeekin näin, eikä tee pesää pönttöön.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa