Tulosta tämä sivu
Tykkimiehen linnut

Nastakehrääjä ja poppelikiitäjä: komeat isot rysässä ja harsolla


Perhoskesä jatkaa etenemistään. Viime öinä lento on ollut valvontavalolla aika hiljaisen oloista, mutta kyllä jotain aina näkee, jos vain jaksaa valvoa. Ja jos ei sada.

Otsolan valo- ja syöttirysä tyhjennettiin tänään torstaina 21. kesäkuuta eli sattumoisin kesäpäivänseisauksen päivänä. Huomenna päivä on jo aavistuksen lyhyempi kuin tänään, mutta yöperhosten harrastamiseen se sopii.

Valorysän komein ilmestys oli yläkuvan nastakehrääjä, joka on saanut nimensä siipien nastan muotoisista valkeista pilkuista sinisellä pohjalla. Muutoin perhonen on kauniin oranssi, ja kehrääjille tyypilliseen tapaan tuntosarvet ovat sulkamaiset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei tullut mitattua, mutta siipien kärkiväli oli useamman sentin, ehkä 7 senttimetriä. Aivan uskomattoman kaunis.

Lähes joka yö valolla on lennellyt mäntykiitäjä tai useampia, parhaimmillaan niitä oli harsolla pörräämässä yhtä aikaa ainakin 5 yksilöä.

Poppelikiitäjä lensi rysään aikaisemmin, mutta viikko sitten lauantain vastaisena yönä 250 watin sekavalolamppu houkutteli sen harson viereen kasville lepäämään. Alempi kuva on otettu juuri tuosta tilanteesta.

Nastakehrääjä on uusi laji tälle pihalle. sitä ei ole aikaisempinakaan kesinä näkynyt. Kuvattu yksilö on koiras.

Toivottavasti puutarhan perhoskasvitkin alkavat vetää puoleensa yö- ja päiväperhosia mettä imemään. Varmasti näin myös tapahtuu, ja olisi kiva saada kuvia kukilla käyvistä perhosista.

Matarakiitäjä puuttuu vielä pihapinnalistalta, ei ole koskaan vielä osunut. Mutta sieltä se jokin kaunis ilta tai yö tulee. Ja varmaan ilmaantuu taas jotain uutta yllättävää. Ainakin sää on suosinut tänä kesänä, ja näyttäisi suosivan jatkossakin ainakin lähiaikoina ehkä huomista juhannusaattoa lukuun ottamatta.

Hyvää ja kaunista juhannusta kaikille!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Artikkeliin liittyvät