Keskiviikko, 17.7.2019 
Ossi, Ossian
Tykkimiehen linnut

Yökkösten lento kiihtyy – perhosten värit ja kirjailut ovat aivan uskomattoman kauniita

  • Hannu Kauhanen


Kesä on vuonna 2018 "edellä aikaansa", kuten niin monessa yhteydessä on julistettu, mutta niin se vain on johonkin ihmeelliseen keskivertoon verrattuna.

Tietysti tämä pätee myös perhosiin. Lämmin toukokuu sai monen lajin toukat kasvamaan ripeästi, ja kotelovaiheen jälkeen ne ovat nyt lähteneet lentoon. Samoin munina ja koteloina talvehtineiden perhosten kehitys on ollut ripeää.

Havainnot Otsolan puutarhan yöperhosista neljältä viime yöltä todistavat tästä. Myöhään eilisiltana 24. kesäkuuta ikkunan alla olevilla valkoailakeilla liihotteli kovasti kiitäjän oloinen vaalea perhonen, joka osoittautui kellerväkaapuyökköseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvattavaksi kaapuyökkönen ei suostunut, mutta onneksi muita on etsimeen osunut. Yläkuvassa olevia maltsayökkönen lensi syöttirysään peräti kaksi kappaletta.

Maltsayökkönen, jonka toukka ilmeisesti syö maltsa-nimisten kasvien lehtiä, on todella kaunis otus. Siinä on vihreää ja violettia, harvoissa perhosissa tavattavaa väriyhdistelmää. Horsma- ja pikkukiitäjissä on vähän samaa, mutta vihreän rinnalla niissä on ennemminkin vaaleanpunaista.

Kakkoskuvan gammayökkönen lensi maailman kuuluisuuteen kaksi vuotta sitten jalkapallon Ranskan EM-kisoissa, kun se pöristeli maassa loukkaantumisteatteria esitelleen hyökkääjä Cristiano Ronaldon kulmakarvoilla.

Venäjän MM-kisojen kentillä omiin silmiin ei ole osunut kuin joitakin valkoisia mittareita, mutta jossain Espanjan pelissä pelaajat pelastivat nurmikolle ajautuneen pienen linnun.

Somessa piti ihan kysyä, ehtikö kukaan tunnistaa lajia, ja kyllä ehti. Määrittäjäguru Roni Väisäsen mukaan kyseessä oli västäräkin lentopoikanen.

Otsolan valorysässä gammayökkösiä oli tänään kaksi yksilöä. Tännekin asti ne siis sopivilla säillä jaksavat mistä lie Portugalista tulla.

Kolmoskuvan jänöyökkönen on vaatimattomammin koristeltu, mutta ei kauneudessa häviä noille kirjailluimmille lajeille.

Alimmassa kuvassa oleva runkoyökkönen puolestaan taas on komea ornamenttiperhonen, joita perhosmaailmaan mahtuu vaikka kuinka paljon.

Monissa aivan pienikokoisimmissakin yöperhosissa on aivan uskomattoman kauniita värikuvioita. Sen vuoksi niiden etsiminen ja valokuvaaminen vievät helposti mennessään.Jokohan ritariyökköset alkavat pian lentää? Varmaankin, jos kesä jatkaa nykyisellä vauhdillaan. Toisaalta, ei tässä mikään kiire niiden suhteen ole.

Sää nyt vain on ollut viime ajat hyvä perhosille, toivotaan sen suhteen hyvää jatkoakin. Tuskin menee monta yötä ensimmäisiin keltaritariyökkösiin.