Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Tykkimiehen linnut

Punakoiso ja muut luonnonkukat viihtyvät hyvin kaupunkipihassa

  • Hannu Kauhanen


Luonnonkukkien päivää vietettiin toissa sunnuntaina, ja nyt sitten tulevana sunnuntaina 1. heinäkuuta on vuorossa Avoimien puutarhojen päivä.

Luonnonkukat viihtyvät hyvin hoidetuissakin puutarhoissa, kunhan niitä hoitaa sopivasti "hallitun hoitamattomuuden" ja "passiivisen puutarhanhoidon" oppien mukaisesti, mitä ne sitten itse kullakin tarkoittavat.

Yläkuvan punakoiso on luonnonkasvi, mutta sitä voi myös kasvattaa koristekasvina. Se, kuten niin monet muutkin luonnon- ja myös puutarhakasvit, on myrkyllinen, joten katsoa saa muttei koskea saati maistaa. Nimen puna-alku tulee siitä, että kasvin marjat ovat punaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kukat ovat hyvin kauniita sinisenvioletinkeltaisia muistuttaen aika paljon perunan kukkia. Tässä onkin punakoison yhteys perunaan, nimittäin pääkallokiitäjän toukka pitää yhtä lailla punakoisosta kuin perunastakin.

Viimeksi mainitulle aiheutettujen tuhojen vuoksi perunapeltoja alettiin myrkyttää, minkä vuoksi pääkallokiitäjä alkoi kadota koko Euroopasta.

Päivänkakkara (toinen kuva) on pientareilla paljon yleisempi kuin punakoiso, joka viihtyy hieman rehevämmissä ympäristöissä. Päivänkakkarat ovat alkaneet äskettäin kukkia.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kakkara on hyvin kaunis ja konstailematon, eikä siitä tule millään mieleen minkään valtakunnan politiikka, vaikka termiä on niissä piireissä viljelty. Siinä samoin kuin toisessa valkoisessa kaunottaressa kielossa on jotain jämäkkää ja pysyvää.

Keltaiset niittyleinikit ovat vallanneet villinä rehottavan Otsolan puutarhan, joka ei ole mukana Avoimissa puutarhoissa, sillä puutarhuri ilmoitti painuvansa tuolloin kesämökilleen Enoon.

Pihamaalla esiintyy myös rönsyleinikkiä, eikä nyt ole edes ihan täyttä varmuutta, kumpi leinikeistä tuossa kolmoskuvassa komeilee. Päivitetään, kun selviää.

Myös apilat ovat nousseet esiin. Kylvettyjä musta-apiloita ei vielä olohuoneen ikkunalla näy, mutta puna- ja valkoapilat (neljäs ja viides kuva) ovat käyneet kukkimaan.

Mitä tuli sanottua päivänkakkarasta ja kielosta pätee myös apiloihin, vaikka nekin on vallattu politiikan symboleiksi, kuten ovat ruiskaunokki, ruusu ja leppäkerttukin.

Avoimissa puutarhoissa näyttää olevan sunnuntaina mukana Pohjois-Karjalasta 11 puutarhaa. Ne ovat Kukkolan näytepuutarha Joensuussa, puutarha Auringontähti Ylämyllyllä, kivikkopuutarha Rääkkylän Niemisessä, Leenan ja Alpon puutarha Lieksassa, Kaksolan yrttitarha Outokummussa, Mummon puutarha Kiteen Tolosenmäessä, Pöllöpaja Outokummussa, Etelärinne Suhmurassa, Puutarhakeijula Kiteellä, Villi metsäpuutarha Kontiolahden Jakokoskella sekä Karjalanruusu M. Halosen kukkapelto Rääkkylän Rasivaarassa.

Aukioloajat hieman vaihtelevat, mutta tietoa löytyy Avoimet puutarhat -tapahtuman nettisivuilta. Luonnonkukkia tässä blogissa lisää hieman myöhemmin.

karjalainen
karjalainen