Perjantai, 19.4.2019 
Pilvi, Pälvi
Tykkimiehen linnut

Pikkulokin kuuluisi olla Pohjois-Karjalan maakuntalintu

  • Hannu Kauhanen


Käki on tunnetusti aikoinaan valittu Pohjois-Karjalan maakuntalinnuksi. Ja kyllä monen mielikuvissa tuo kukkuva lintu yhdistyy helposti Karjalan metsiin, vaikka onhan noita käkiä paljon muuallakin Suomessa.

Suurin osa maakuntalintuvalinnoista osui aika hyvin kohdalleen, joskin esimerkiksi Kymenlaakson punatulkku on varsin erikoinen valinta.

Vaan olkoot, ja olkoon myös käki Pohjois-Karjalan tunnuslintu, vaikka ainakin yksi osuvampi laji on käynyt monesti mielessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänään tuota lintua, siis pikkulokkia, sai valokuvata mukavan pilvisessä, hieman sateisessa ja ajoittain usvaisessakin kelissä kesämökillä Enon Kaltimonjärvellä.

Pikkulokkeja lentää lepatteli veden yllä kolme aikuista yksilöä. Ne saalistelivat yhdessä muutaman naurulokin ja kalatiiran kanssa hyönteisiä.

Pikkulokin kanta on ollut perinteisesti vahva nimenomaan Pohjois-Karjalassa, ja se onkin täkäläisen lintutieteellisen yhdistyksen nimikkolintu esiintyen PKLTY ry:n tunnuksessakin.

Pikkulokki on hyvin sympaattinen, jotkut sanovatkin sitä prinsessalokiksi. Se on lokeistamme pienin, hieman töpäkän muotoinen, mikä lisää hellyttävyyden vaikutelmaa.

Myös ääni aiheuttaa kuulijassa myötätuntoa, se on kuin jonkinlaisen paineltavan muovilelun nenäsointinen äännähdys, yksi- tai kaksitavuonen dääk tai dääk-kä.

Pesivien pikkulokkien määrät vaihtelevat runsaasti vuodesta toiseen riippuen ainakin vedenkorkeuksista ja niiden vaihteluista. Yhdyskunnat voivat olla paikoin suuriakin, mutta suurimmasta osasta järviämme pikkulokit puuttuvat kokonaan. Myös tämä vähälukuisuus lisää prinsessalokin sympatiapisteitä.

Ehkä jääminen ilman maakuntalintuvalintaa selittyy sillä, että aikaisemmin – ehkä vieläkin – pikkulokki taisi olla suurelle yleisölle tuntematon laji, eihän se liene ollut pesimälajistossamme vielä kovin monta vuosikymmentä.

Söpö se silti on.