Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Tykkimiehen linnut

Siilinpoikaset tepastelivat pihalla – toivottavasti saavat olla rauhassa

  • Hannu Kauhanen


Siilit tuntuvat viihtyvän edelleen hyvin Otsolassa. Keväällä yhtenä iltana siilit parittelivat viinimarjapensaan ja vuohenputkien suojissa. Aikuisesta isosta siilistä tuli näköhavainto olikohan noin viikko sitten.

Tänään maanantaina 16. heinäkuuta kukkia 200 litran edestä vettä kastellessa mongolianvaahteran juurelta kuului tutunkuuloista rapinaa. Sen aiheuttajaksi paljastui pieni siilinpoikanen tai -pentu, kuinka nyt tulisi sanoa.

Mittaa tuolla söpöläisellä ei tainnut olla kymmentä senttiä. Aika pian samanlaista rapinaa kuului pihan perältä, ja samanlainen pikkuruinen veijari löytyi sieltäkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Voi kun saisivat ruokaa, vettä ja niiden lisäksi olla rauhassa. Tuossa jokin aika sitten nimittäin perunapallon reunasta löytyi siilin piikkikasa. Irtokissat pitäisi kieltää lailla, ne kykenevät kyllä saalistamaan siilin tai ainakin sen poikasen. Myös oravat ja linnut ovat alituisen kissojen jahdin kohteena.

Voisitteko te hyvät ihmiset opetella pitämään ainakin näissä kaupunkioloissa kissat sisällä ja käyttämään niitä itse ulkona aivan kuten koirien kanssa toimitaan?

Kissoja suurempi uhka siileille ovat tietysti ihmiset autoineen. Tuntuu joskus, että siilien jäämisestä autojen alle ei edes välitetä. Joidenkin asenteissa olisi paljon petraamisen varaa.

Toki suurin osa ihmisistä pitää siileistä, mutta kuten tunnettua, ainakaan maitoa niille ei pidä tarjota. Tuula Nyströmin ja Laila Nevakiven hurmaavassa siilikirjassa Piikkipallo ihan pihalla neuvotaan, että ihminen voi yrittää ruokkia ja juottaa siilejä kissan ja koiran kuivamuonalla ja purkkiruualla, rikotuilla maapähkinöillä ja vedellä.

Siili on hyönteissyöjä, jolle perhosharrastajan "harmiksi" maistuvat ainakin nokkosperhoset, isomorsiusyökköset ja kaaliperhoset tai ainakin niiden toukat. Vastaavasti jos on riesaa liljakukoista, siili kannattaa toivottaa puutarhaan tervetulleeksi.

Tiesittekö muuten, että ulkonäöstä huolimatta siilin jalat ovat melkoisen pitkät? Ne vain ovat taipuneet hauskasti vartalon alle. Tarvittaessahan siili pääsee aikamoiseen vauhtiin.

Kannattaa muuten tutustua mainittuun siilikirjaan. Siinä muun muassa annetaan ohjeet siilin talvipesän ja ruokintalaatikon rakentamiseen – ja kerrotaan siileistä paljon muuta.

Toivotaan puutarhan kahdelle pikkusiilille (niitä voi olla enemmänkin, siili saattaa synnyttää jopa 10 poikasta) harmitonta kesäistä kasvuaikaa ja sitä, että kissat pidetään sisällä. Söpöläiset!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi