Perjantai, 19.4.2019 
Pilvi, Pälvi
Tykkimiehen linnut

Kaunokit, ohdakkeet ja ruusuruoho tuovat kaupunkipihaan kummasti eloa

  • Hannu Kauhanen


Muutaman viime kesän aikana on tullut kannettua retkiltä maaseudulle kaikenlaisia luonnonkasveja tänne Otsolaan, ja sitten tietysti istutettua ne puutarhaan.

Toki paljon mesikasveja on voinut ostaa puutarhakaupoistakin, ja hyvä niin, että tarjontaa on. Hienosti näyttävät pärjäävän yhdessä sekä luonnon- että puutarhakukat. Tosin onkohan niissä nykyään paljon eroa?

Yläkuvassa lentää jokin pistiäinen ilmeisestikin ahdekaunokin kukan päällä. Ahdekaunokkeja kukkii juuri nyt ikkunan alla noin 35 kappaletta, ja ne ovat peräisin jostain perhosniittysiemenseoksesta. Jos joku tietää, mistä pistiäisestä on kyse, niin tieto otetaan täällä mielellään vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useamman metrin päässä lähempänä "omenatarhaa" on sitten Enosta lapioituja nurmikaunokkeja, hienossa kukassa nekin. Ja pörinää riittää sielläkin.

Toinen kuva on otettu viikko sitten perjantaina Enon Ruohosuolla. Siinä angervohopeatäplä hakee mettä ruusuruoholta, ja vahingossa kuvaan osui myös jokin loispistiäislaji. Tuntisikohan joku jopa sen?

Ruusuruoho kukkii myös Otsolan pihalla juuri nyt. Sen siirto maalta kaupunkiin onnistui sittenkin, ja toivottavasti kukka leviää ainakin hitusen. Angervohopeatäplää ei ole tänä kesänä näkynyt, sen sijaan orvokkihopeatäplä näyttäytyi kukalla  yhtenä päivänä.

Päiväperhosia on näkynyt edelleen verraten vähän, mutta valkoisia lanttuperhosia tapaa päivittäin. Ja ne eivät siis todellakaan ole kaaliperhosia, kuten yleisesti luullaan. Kaaliperhosta näkee harvemmin.

Nokkosperhosta odotellaan Joensuun pihallekin, Enon reissuilla niitä on näkynyt jo viisi yksilöä eri paikoissa. Olisiko tämän entisaikojen "normiperhosen" kanta vaihteeksi taas elpymässä?

Kaunokit ja ruusuruoho ovat melkoisia päiväperhosimureita, mutta niin ovat kaksi kimalaista kolmanteen kuvaan houkuttaneet huopaohdakkeetkin.

Luonnonkasvien siirto asfalttiviidakon liepeille on enemmän kuin suositeltavaa, kunhan sen tekee maltilla ja oikein. Pölyttäjät kun ovat kaikelle elämälle elintärkeitä.

Päivitys 19.7. klo 20.50. Hyönteisasiantuntija Juho Paukkunen näki jaon facebook-sivulla Suomen ötökät ja tunnisti yläkuvan otuksen syysmaamehiläiseksi. Kiitokset Juho!