Sunnuntai, 21.7.2019 
Hanna, Johanna, Jenni
Tykkimiehen linnut

Jee, se karttaperhonen osui vihdoin kohdalle

  • Hannu Kauhanen

Viimeinkin! Maanantaina 30. heinäkuuta syksyinen musta karttaperhonen osui viimeinkin omalle reitille niin, että siitä ehti saada jonkinlaisia kuvia.

Perhonen lensi auton edessä Enon hiekkaisella Mustavaarantiellä kohdassa, jossa tie laskeutuu etelään päin mentäessä Ruohosuon pakettipellolle.

Jo etulasin läpi näki, että siinä se nyt taitaa olla: mustavalkoinen pieni perhonen joka tapauksessa. Auto tiensyrjään ja kameran kanssa perhosta etsimään. Se löytyi ja laskeutui syysmaitiaiselle, työskenteli siinä aikansa ja lehahti tien hiekalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karttaperhonen on saanut nimensä siipien alapintojen kauniista kirjailusta, on kuin niihin olisi piirretty kartta. Karttaperhonen on täällä Pohjois-Karjalassa omimmalla seudullaan Suomessa, täältä se on ilmeisesti lähtenyt leviämään muualle, ehkä toki muualtakin.

Mutta jos pitäisi jollekin maakunnalle maakuntaperhonen valita, niin ehkä se kuuluisi Pohjois-Karjalalle.

Viime viikolla karttaperhonen osui samalla tavalla tielle muutaman kilometrin päässä pohjoisempana, mutta silloin se katosi nopeasti jonnekin.

Kaikkiaan omalle kohdalle on osunut kolme karttaperhosta. Ensimmäinen oli jo useita vuosia sitten vaaran laella olevan talon pihassa Ristijärvellä. Kaikki ovat olleet näitä syksyisiä mustia tai muuten tummia, keväällähän karttaperhonen on yläpuoleltaan lähinnä oranssi.