Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Tykkimiehen linnut

Pääskyemo syötti poikastaan helteessä – katso kuvasarja

  • Hannu Kauhanen


Vatunkeruun lomassa oli pakko pysäyttää auto myös lintusyystä tiistaina elokuun viimeisenä päivänä Enon Louhiojan Elovaaran aukealla.

Näkyi nimittäin, että peltojen yllä lenteli runsaasti pääskysiä, sekä haara- että räystäspääskyjä. Kun tarkemmin ryhtyi katsomaan, niin seassa oli myös lentopoikasia, joita pääskyemot näyttivät ruokkivan ahkerasti.

Välillä haarapääskyn poikaset istuivat aikansa sähkölangalla. Yläkuvassa oleva poikanen odotti kärsivällisesti, kunnes kuuli emon lähestyvän varmastikin ruokaa mukanaan ja terästäytyi katsomaan ylös (kakkoskuva).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Salamannopeasti pääskyemo sujautti herkkupalan nokastaan poikaselle, joka nielaisi sen saman tien jääden odottamaan uutta kierrosta (kolmos- ja neloskuvat).

Tietenkin aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja hellettä riitti. Kesä oli (ja on yhä) kypsimmillään. Aika ihanaa muuten.

Osa pääskyistä ja varsinkin emosellaisista tuntui viihtyvän tien reunassa olevien isohkojen raitojen latvaoksilla. Etenkin räystäspääskyille (viides kuva) tämä taktiikka tuntui sopivan paremmin kuin ilmasta saalistaminen.

Ehkä tuomen uumenista löytyi hyönteisravintoa helpommin kuin hehkuvan kuumasta ilmasta. Ja tuomen varjoisassa suojassa pystyi hyvin myös sukimaan itseään.

Kaikkiaan pääskylajeja oli paikalla kolmisenkymmentä yksilöä kumpaakin, ja niistä siis osa tämän kesän lapsosia.

Näyttäisi siltä, että joidenkin lintulajien pesintäkesä on sujunut varsin hyvin. Saman verran pääskyjä oli nimittäin ravinnonhaussa sunnuntai-iltana Enon rautatieasemalla.

Koska nyt on elokuu, ei mene kauan, kun nuo uusimmatkin pääskyt lähtevät pitkälle matkalle kohti talvehtimisalueitaan kaukana eteläisessä Afrikassa.

Toivottavasti tämänkin blogin kuvissa näkyvä pikkupääsky ja myös räystäspääsky selviävät  reissustaan ja palaavat ensi toukokuussa takaisin Louhiojan tuttuihin maisemiin mitäpä muuta kuin sukua jatkamaan.

karjalainen
karjalainen