Sunnuntai, 21.7.2019 
Hanna, Johanna, Jenni
Tykkimiehen linnut

Neidonkorennot, nuo Loiranpuron loisteliaat safiirit

  • Hannu Kauhanen


Kaunis, aurinkoinen iltapäivä elokuun alkupuolella. Enon Loiranpurossa solisee kivien lomassa vielä hyvin vettä, vaikka kuivuus on vaivannut suurimman osan kesän ajasta. Haarapääskyt lentelevät maatalon päällä.

Joskus penskana tuossa purossa tuli käytyä uimassa, kun idyllisessä talossa kesähuvilaansa pitäneen isäntäperheen rantasaunassa kylvettiin. Jotenkin lähes kaikki täällä on ennallaan, vaikka sillan toiselle puolelle on ilmestynyt laavu, jonka edessä on maassa hieman roskia.

Vesi näyttää oikein puhtaalta. Täytyy yrittää karkottaa maailman murheet mielestä pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useita kauniin sinisiä – kuin safiireja – viiden sentin mittaisia korentoja lentelee puron päällä ympäriinsä laskeutuen välillä kiville, joilla istuu myös ruskeita korentoja. Ne kummatkin ovat neidonkorentoja, siniset koiraita ja ruskeat naaraita. Ne haluavat paritella.

Koiraat pysyttelevät reviireillään, mutta aika ajoin joku eksyy väärälle puolelle ja saa aikaan aggressiivisen vastaanoton. Paritella pitäisi pian, jotta naaraat ehtisivät munia ennen syksyn ja talven tuloa.

Neidonkorennot elävät monenlaisilla virtaavilla vesillä, ja useimmiten niitä näkee juuri tällaisilla puroilla. Laji on tuttu esimerkiksi Kolvananuuron rotkon pohjukasta. Neidonkorentoja esiintyy ympäri Eurooppaa, ja Suomessa niitä tavataan yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Lapissakin.

Korennoilla on tainnut olla niilläkin hyvä kesä, sillä muunkinlaisia korentoja näkee lennossa päivittäin aivan kaikkialla. Ukonkorennot ovat niitä kookkaimpia. On siinä riittänyt loppukesästä nuolihaukoille syötävää.

Eikä voi taas muuta kuin huokaista, että kyllä osaa olla luonto kaunis.