Sunnuntai, 21.7.2019 
Hanna, Johanna, Jenni
Tykkimiehen linnut

I.K. Inha palasi Pamilonkoskelle Suomen luonnon päivänä

  • Hannu Kauhanen


Lauantaina 25. elokuuta vietettiin monin paikoin Suomen luonnon päivää. Ensimmäisen kerran päivä tuli ohjelmistoon jo vuonna 2013, ja viime syksystä lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Yksi tapahtumapaikoista oli eilen Pamilonkosken kota, jonka edessä nähtiin reilu puolituntinen Reijo Erolan käsikirjoittama I. K. Inha -kuvaelma. Monologin esitti loistavasti Juha Koljonen, eikä näytelmä teksteineen jättänyt ketään kylmäksi.

Erola oli taitavasti niputtanut kirjailija, toimittaja, valokuvaaja ja luonnonsuojelija Inhan elämää ja hänen vierailuaan Enoon ja Pamilonkoskelle vuonna 1893. Inha taltioi maisemia valokuviin ja kirjoitti kokemuksistaan myös tekstejä, jotka olivat Erolan työn pohjana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvaelma oli kolmiosainen ja se huipentui väkevään julistukseen luonnonsuojelun puolesta. Aivan kuin teksti olisi voitu kirjoittaa tänä päivänä, niin suuresti Inha ihaili luontoa ja oli jo yli 100 vuotta sitten kovin huolissaan luonnon hupenevasta tilasta.

Näytelmän jälkeen paljastettiin I. K. Inha -muistotaulu, jonka mustavalkoisessa kuvassa Koljonen näyttää kuin ilmetyltä Inhalta 1800-luvulla. Taulun toteutti Enon luonnonystävät ry, joka sai siihen merkittävän taloudellisen tuen Taisto Kurosen muistorahastosta.

Olipa kerrassaan hieno tapahtuma ja päivä Pamilonkoskella. Kosken kuohunta ei peittänyt alleen muita ääniä, eikä esityksen aikana tullut taivaalta pisaraakaan vettä. Isokäpylintu lensi yli, kaksi tilheä viipyi puun latvassa ja töyhtötiaisen ääni kuului kuusikosta.

Pieni episodi sattui kuitenkin juuri ennen näytelmän alkua. Kodalle saapui noin 8 ihmisen suomalais-venäläinen kalastajajoukkio, joka ystävällisesti poistui takaisin parkkipaikalle, kun heille kerrottiin näytelmästä.

Esityksen jälkeen seurue kuitenkin palasi virveleineen. Tässä vaiheessa piti jo sanoa, että koko joella on kalastus kielletty. Kalastajien opas sanoi, että kyllä, hän luki sen taulusta. Siitä huolimatta porukka painui läheiselle laavulle, jonka edessä paloi pian nuotio.

Ilmoitus kalastuksenvalvojille aiheutti sen, että kaksi ihmistä lähti illaksi Joensuusta selvittämään asiaa Pamilon- ja muille lähikoskille. Toivon mukaan homma onnistui tai onnistuu.

Mutta siis: kiitos Erolalle, Koljoselle, puvustaja Tarja Männistö-Laakkoselle sekä kaikille mukana olleille ihmisille, olihan teitä paikalla sellaiset 70–80. Oikein kiva juttu.