Tiistai, 23.4.2019 
Jyrki, Jyri, Jori
Tykkimiehen linnut

Gamma- ja ritariyökkösten lento jatkuu, vaikka syksy painaa päälle

  • Hannu Kauhanen


Valkotupakat kukkivat Otsolassa hienosti edelleen, uusia nuppuja on tulossa koko ajan entisten, lakastuvien kukkien tilalle.

Kiertokiitäjää on kytätty otsalampun ja kameran kanssa monena iltana, ja myöhään lauantaina 8. syyskuuta hieman ennen puoltayötä sellainen mitä ilmeisimmin pihalla lensikin, muttei tupakoilla vaan perhosten houkuttelua varten levitetyn harson takana olevan 250 watin sekavalolampun luona.

Todella isokokoinen vauhdikas lentäjä kiepahteli edestakaisin lampun valossa muutaman sekunnin, kunnes katosi. Se vähä mitä otuksesta näki, ei oikein sovi millekään muulle kuin kiitäjälle, eikä tähän aikaan vuodesta oikein muuta mahdollisuutta ole kuin tuo valkotupakan kukille perso kiertokiitäjä. Ehkä se oli tupakalla käynytkin, kun ei tuolla itse jaksa kuin tunnin välein tarkkailla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sunnuntai-ilta oli varsin kylmä, kiertokiitäjän tapaistakaan ei näkynyt, mutta tupakoilta löytyi kuin löytyikin yksi kiiltäväsilmäinen yöperhonen, joka on tuossa yläkuvassa. Sehän on tänä syksynä runsaana maassamme esiintynyt gammayökkönen, joka myös on mieltynyt valkotupakan kukan ihanaan tuoksuun.

Enon kirkonkylän ja Kaltimonjärven syöttirysien tyhjennysreissu taas poiki harvinaiseksi käyneen idänritariyökkösen, jonka hienot siipikuviot näkyvät talemmassa kuvassa. Oli rysissä muutakin, myös siniritariyökkönen, joka on täällä aika yleinen tuttavuus, mutta tämä idänritari oli nyt kyllä parhaasta päästä.

Ritariyökkösten takasiivet ovat kauniisti värikkäät. Idänritarin lisäksi punamusta kuviointi on kulmaritariyökkösen, aaltoritariyökkösen, tammiritariyökkösen ja pikkuritariyökkösen siivissä. Siniritarin suunnilleen samanmuotoinen kuvio on tietysti sinimusta ja keltaritariyökkösen keltamusta.

Ei voi taaskaan kuin nostaa hattua tälle luonnon loppumattomalle kauneudelle.

Samalla reissulla sienten perässä ravatessa katse tavoitti Kolvananuuron lähettyvillä iltapäivällä suruvaipan. Otsolaan palatessa pihamaalla pörräsi vielä amiraalikin, joten kyllä päiväperhostenkin lentoa vielä on piisannut.

Ja ehkä se kiertokiitäjäkin sieltä vielä kuvattavaksi tulee… tänä iltana?