Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Blogit

Harmaapäätikka ja valkoselkätikka määrittyivät... hmm, vähän jälkijunassa

  • Hannu Kauhanen

Aina joskus käy niin, ettei tilanteen ollessa päällä oikein ole varma, mistä linnusta kulloinkin on kyse. Ja joskus harvoin sitten käy niin, että sattumien summien kautta lajin uskaltaakin määrittää vaikka päivän, parin tai useammankin päästä.

Tulee mieleen, kun eräs harrastaja oli löytänyt "näkemänsä" linnun vasta valokuvasta, johon hän oli kuvannut jonkin suhteellisen tavallisen lajin. Sitten tietokoneen ruudulla näkyikin, että samassa kuvassa kaartelee myös maakotka!

Tuli jo kerrottua eilen 16. joulukuuta tässä blogissa perjantaina tehdystä tikkaläskiretkestä Enoon. Siellähän tosiaan Murtosärkän maisemissa kuului kaukaa valkoselkätikan rummutusääni muutaman kerran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Retkikaverille tuli äänestä mainittua paikan päällä, hän ei tainnut sitä itse kuulla. Ääni kuulosti ennemmin valkoselkätikalta kuin käpytikalta, pikkutikkakin kävi mielessä. Rummutus oli pitkähkö, ja pikkutikka tuli mieleen kaiketi siksi, kun ääni oli niin heikko johtuen ilmeisesti kuitenkin etäisyydestä.

Tiira-lintuhavaintopalvelu sitten tosiaan kertoi, että Jukka Matero oli kuullut valkoselkätikan rummutusäänen paljon lähempää – ja juuri siellä, mistä oman havainnon rummutusääni kantautui. Sinne vain havainto kirjoihin itseltäkin.

Aiemmin samana perjantaina kirkonkylän yhtä ruokintaa tarkkaillessa kuulosti siltä, että harmaapäätikka päästi kutsuäänen pari, kolme kertaa. Tällä kertaa ääni kuului aivan läheltä. Lintua ei kuitenkaan näkynyt, joten havainto jäi kirjaamatta etenkin siksi, kun puutarhassa ja ruokinnalla liikuskeli neljä närheä. Ehkä niistä joku sai aikaan harmaapäätikkamaisen äänen?

No sitten sunnuntai-iltana ruokinnan ylläpitäjä lähetti kännykällä ottamiaan kuvia linnusta, joka kuulemma "nokitti talonseinää niinkun tikka.. Saatko selvää?". Kuvat oli otettu aamupäivällä.

Jostain syystä kuvia suurennellessa tuli mieleen pikkutikka, mutta Toni Nurmen mielestä tuo onkin harmaapäätikka. Ja sillä lajillahan on tapana koputella myös rakennuksia. Eikä lintu ollut kuulemma lähellekään niin pieni kuin pikkutikka.

Harmaapäätikka siis, ja myös oma äänihavainto perjantailta talteen ja Tiiraan. Olisi pitänyt heti uskoa korviaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi