Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Tykkimiehen linnut

Pikkuvarpunen kävi kylpemässä lintujen juottoastialla

  • Hannu Kauhanen

Muutaman päivän omenapuun oksasta roikkunut lintujen juottoastia sai viimein eilen maanantaina 27. toukokuuta ensimmäisen asiakkaansa, tai pikemminkin tuli ensimmäinen havainto astiallla vierailleesta linnusta.

Pikkuvarpunen kävi kylpemässä vedessä iltapäivän auringossa. Viime vuorokausien aikana on satanut vettä aika lailla, joten kuivuudesta ei ole ollut linnuille haittaa, ja vettä on saanut lätäköistä juodakseen.

Mutta pitäähän sitä puhtaana pysyä, joten vesiastialle voi olla sateellakin käyttöä. Kuvan pikkuvarpunen kylpi ensin vedessä tovin, lentää pyrähti sitten oksalle sukimaan ja kuivamaan itseään, kunnes uusi temppunsa. Tätä jatkui muutaman kerran, kunnes lintu oli puhtauteensa tyytyväinen ja lensi pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime kesä oli varsin kuiva, ja silloin useammatkin vesiastiat olivat aika ajoin kovassa käytössä. Vesiastia voi olla linnuille yhtä hyödyllinen kuin pesäpönttö tai ruokinta talvisin, joten sellainen kannattaa asentaa pihaan kuin pihaan.

Jos kuvaa katsoo oikein tarkasti, voi ainakin kuvitella näkevänsä, miten kamera on vanginnut vesipisaroiden liikkeen.

Pikkuvarpuseksi linnun tunnistaa valkeasta poskesta, jossa on musta täplä ja ruskeasta päälaesta. Pikkuvarpusen sukupuolet ovat samannäköiset toisin kuin varpusen, jonka koiraan päälaki on harmaa eikä poskitäplää ole. Varpusnaaras taas on lähes kokonaan ruskea, ja melko kuvioton.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa