Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Tykkimiehen linnut

Harmaapäätikalla hurjat 9 poikasta Enossa

  • Hannu Kauhanen
  • Toni Nurmi

Enossa sijaitsevalta luonnonsuojelualueelta kuului kesän alussa hyviä uutisia. Eräs retkeilijä oli löytänyt samasta vanhasta lehtimetsistä valkoselkätikan ja harmaapäätikan pesät, jotka sijaitsivat vain 100 metrin päässä toisistaan.

Valkoselkätikka oli pesinyt samoilla paikoilla ainakin jo kerran aiemmin, mutta harmaapäätikan pesinnästä ei ollut tullut aiempaa varmuutta.

Tikkarengastaja Toni Nurmi kävi molemmilla pesillä alkuviikosta. Hyvin varustettuna hän kykenee onkimaan poikaset korkeallakin olevista pesäkoloista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valkoselkätikan pesintä osoittautui pettymykseksi, sillä pesästä löytyi vain kuolleita poikasia. Pesintä oli jäänyt jostain syystä kesken, ehkä toinen emoista tai jopa molemmat olivat menehtyneet kesken pesinnän, ei voi tietää.

Harmaapäätikan kolosta Nurmi onki esiin peräti 9 vihreää poikasta. Hän teki vaadittavat paino- ja pituusmittaukset ja rengasti kaikki poikaset. Toivottavasti joskus jostakin niistä tai vaikkapa useammasta saadaan kontrolli, niin opitaan noiden lintujen elämästä ehkä taas jotakin.

Harmaapäätikka on runsastunut maakunnassa viimeisen 20 vuoden aikana aika lailla, mutta ei se vielä mitenkään erityisen yleinen ole. Voisi kuitenkin arvailla, että ylivoimaisesti runsaimman tikkalajin käpytikan jälkeen seuraavana runsauslistalla on jo nyt harmaapäätikka.

Se on toisaalta hyvä, toisaalta huono asia. Monet tikkalajit ovat nimittäin vähentyneet tehometsätalouden aikana. Valkoselkätikkakannan lasku on saatu pysähtymään, mutta edelleen se on kovin vähälukuinen ja ylläpito vaatii suojelu- ja ruokintatoimia.

Pikkutikka on vähentynyt selvästi, ja vanhojen havumetsien laji pohjantikka on aina ollut harvinainen. Palokärkiä on siellä täällä harvassa, mutta se kuuluu tämän lajin ominaisuuksiin.

Myös tikaksi laskettava käenpiika on vähentynyt ties mistä syystä. Käenpiika on tikoista ainoa selvä muuttaja, joka saapuu Suomeen toukokuun alkupuolella ja lähtee takaisin kauas jo elokuussa.

Harmaapäätikat kuten muutkin tikkalajit viihtyvät täällä läpi vuoden. Ne voivat kuitenkin tehdä syksyllä vaelluksia., ja silloin niitä pääseekin parhaiten näkemään. Myös keväisin soidintavat tikat havaitsee helpommin, mutta kesäisin tikat osaavat pysyä piilossa.

Enosta niitä nyt kuitenkin löytyi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa