Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Tykkimiehen linnut

Huuhkajan poikaset saivat renkaat jalkaansa

  • Hannu Kauhanen
  • Toni Nurmi

Huuhkaja on Pohjois-Karjalassa hyvin vähälukuinen laji, mutta joitakin pareja täällä tiettävästi pesii. Noin isoksi linnuksi huuhkaja on varsin huomaamaton, ja parhaiten siitä saa havaintoja kevättalven pöllöretkillä, joilla saattaa kuulla koiraan kumean ja harvaan toistuvan huu-u -huudon, joka kantautuu hyvällä säällä jopa 5 kilometrin päähän.

Kun huuhkajan kuulee, tunnelma on aivan parhaimmillaan pimeässä yössä.

Ainakin yksi pesä sijaitsee Liperin kunnan alueella. Rengastaja Toni Nurmi pääsi jälleen vauhtiin, kun hän kävi jokunen päivä sitten rengastamassa kallion uumenissa piileskelevät, kuvassa olevat kaksi poikasta. Rengastus sujui hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtavan kokoinen huuhkaja saattaa olla pesällään aggressiivinen samaan tapaan kuin vaikkapa sitä pienempi viirupöllö, jonka hyökkäykset voivat olla hyvin vaarallisia. Jos huuhkaja iskee kynsineen kimppuun, jälki voi olla vielä pahempaa.

Kertoman mukaan tuolla pesällä, jolla huuhkaja on saanut jälkikasvua aiempinakin vuosina, emoa tai emoja ei ole nähty ikinä. Ei niitä nähty nytkään, vaikka varmasti jossain lähettyvillä vahtivat.

Monet pöllöt ja niiden pesinnät ovat täysin riippuvaisia myyräkannoista. Huuhkaja kuitenkin syö isompaa ravintoa, kuten vaikkapa rusakoita, eikä sen pesinnässä olekaan samaan tapaan välivuosia kuin vaikkapa helmi- tai viirupöllöllä.

Varpuspöllö, joka on kooltaan toista ääripäätä kuin Euroopan suurin pöllö huuhkaja, pärjää sekin yleensä ja saa poikasia kesästä toiseen.

Pöllöt ovat kyllä lintumaailman kiehtovimpia otuksia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi