Torstai, 2.7.2020 
Mari, Maria, Marika
Tykkimiehen linnut

Sinisilmäkiitäjä lensi puutarhaan – jo 8:s kiitäjälaji Otsolan luonnonsuojelualueella

  • Hannu Kauhanen

Kiitäjäperhoset osaavat ilahduttaa vuodesta toiseen. Suunnilleen vuosi sitten ihana pikkukiitäjä oli asettunut lepäämään päivällä valorysän muovipöntön ulkoreunalle.

Ja tänään Otsolan "luonnonsuojelualueen" kotipihan rysästä kaivettiin esiin kotimaisista kiitäjistä omalla tavallaan ehkä kaunein, kuvan sinisilmäkiitäjä.

Kyseessä oli jo 8:s kiitäjälaji tällä pihalla muutaman viime vuoden ajalta. Tämän ja pikkukiitäjän lisäksi havaintoja on tullut syreeni-, mänty-, lehmus-, poppeli-, horsma- ja ruusuruohokiitäjästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Enääpä ei puutukaan Suomessa tavatuista kiitäjälajeista kuin 9. Eniten tässä on odottanut matarakiitäjää, sitten kuusamakiitäjää… etelänpäiväkiitäjää, kiertokiitäjääkin. Ehkä ne joskus näkee.

Mutta onko se tärkeää? Ei. Tärkeämpää olisi huolehtia kiitäjien, muiden perhosten ja hyönteisten, lintujen ja kaikkien eläimien – kasveja ja meitä ihmisiä unohtamatta – elinympäristöistä.

Toisaalta minkäs itselleen voi. Valkotupakat alkavat taas kasvattaa kukintovarsiaan puutarhassa, joten josko se kiertolainen tämän kesän lopulla saapuisi.

Ja on tuolla herkkua tarjolle tulossa etelänpäiväkiitäjillekin, rohtosuopayrttiä.

Valkolehdokit alkavat myös kukkia, samoin mäkitervakot.Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi