Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Tykkimiehen linnut

Pyrstötön leppälintuemo ruokkii poikasiaan naapurin pöntössä

  • Hannu Kauhanen

Samalla kadulla asusteleva luontoharrastaja Jukka Pusa onnistui saamaan vajan oven yläpuolelle laittamaansa leppälinnunpönttöön asukkaat.

Naaras ja koiras ruokkivat pöntössä ääntä pitäviä poikasiaan uutterasti. Linnut ovat sopeutuneet siihen, että pihassa on ihmisiä ja myös vajan ovesta kuljetaan sisään ja ulos tuon tuosta.

Koiraasta  (alakuva) ei onnistunut saamaan kunnollista kuvaa, kun linnut tuntuvat olevan alituiseen liikkeessä. Jokin toukka sillä kuitenkin on nokassaan, ja sitä se on menossa viemään pönttöön. Pyrstön oranssi väri sentään näkyy jotenkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naaras (yläkuva) on huomattavasti vaatimattomamman värinen, mutta oranssia silläkin puvussaan on. Naarasemo on hiukan hassun näköinen, sillä on menettänyt jossain tilanteessa pyrstönsä. Hyvin töpöhäntä kuitenkin hommansa näyttää hoitavan.

leppalintuusi

Lintujen poikasaika alkaa jo pitkällä. Saman pihapiirin pensasaidassa on hernekertun pesä, jonka asukkeja myös emot ruokkivat. Kaikkialla näkee räkättirastaiden lentopoikasia, mutta siitä lajista hieman myöhemmin.

Tunnistaakohan kukaan tuon leppälintukoiraan nokassa olevan toukan?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi