Tulosta tämä sivu
Tykkimiehen linnut

Saskatoon on levinnyt rajusti Kanervalan metsään

Viime keväänä tuli vinkkiä Otsolassa samalla kadulla asuvalta luontoharrastaja Jukka Pusalta, että lähimetsikköön Ahmankadun ja Vanamokadun välissä on levinnyt paljon saskatoonia eli marjatuomipihlajaa.

Mentiin niitä etsimään ja katsomaan, ja kappas, todellakin oli kasvia siellä täällä valkoisissa kukissaan.

Saskatoon muistuttaa hieman tuomea, mutta kasvit ovat pensasmaisempia kuin tuomipuut. Lehdet ovat pienet ja melko lailla pyöreät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Piti käydä ottamassa kukkivista marjatuomipihlajista vähän myöhemmin kuvia, mutta se unohtui ja kukat kuihtuivat. Kuvataan sitten ensi keväänä.

Marjojakin saskatoon kuulemma metsässä tuottaa, mutta räkättirastaat syövät ne heti raakoina vauhdilla pois. Ovat oikein persoja saskatoonille.

Asia jäi sitten kesäksi pois mielestä, kunnes pari päivää sitten Pusa kertoi löytäneensä räkättirastailta huomaamatta jääneitä marjoja yhdessä puskassa koulun lähellä.

Sinne samoin tein kameran kanssa. Marjoja oli pensaassa parissa pienessä tertussa. Kuvassa olevat violetit eivät ole vielä aivan kypsiä. Sitten oli muutama vielä raaempi punainen marja.

Oletettavasti saskatoon on lähtenyt leviämään metsään jonkin tai joidenkin puutarhasta/puutarhoista, näinhän varsin usein kaupungeissa käy muidenkin puutarhakasvien kanssa.

Ehkä kuitenkin lähimetsissä katselee mieluummin tätä vieraslajia kuin vaikkapa jättipalsamia tai lupiinia. Mitenköhän noita voisi saada ensi kesänä syödäkseen, pitää miettiä...

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi