Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Siniritariyökkönen on loppukesän odotetuimpia lajeja

  • Hannu Kauhanen

Viime viikolla Otsolan valorysästä löytyi syksyn ensimmäinen ritariyökkönen, vieläpä se kaikkein suurin ja monen mielestä hienoin siniritariyökkönen.

Siniritariyökkönen on ainoa värisensä ritariyökkönen. Punaisia ovat kulmaritariyökkönen, idänritariyökkönen, pikkuritariyökkönen, aaltoritariyökkönen ja tammiritariyökkönen. Keltaritariyökkönen on samoin maamme ainoa sen värinen laji.

Siniritariyökkösen siipien kärkiväli on jopa yli 9 senttimetriä. Kun siivissä on pinta-alaakin toisin kuin esimerkiksi kiitäjillä, kuuluu se Suomen suurimpien perhosten joukkoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perhospuutarhassa siniritari tulee mielellään syötille, mutta myös valolle. Kun sen lentoa pääsee katselemaan perhoslampun valossa elokuun pimeänä iltana, näky on vaikuttava.

Puutarhassa valkotupakat kukkivat mahtavina, ja niitä tulee joka päivä lisää. Varsia on noin 100, ja niistä eilisiltana oli laskettavissa jo noin 120 kukkaa.

Valkotupakka on kiitollinen yksivuotinen perhoskasvi. Se on helppo esikasvattaa siemenistä sisällä jo vaikka tammikuusta alkaen ja istuttaa taimet ulos puutarhamultaan toukokuun lopussa. Tupakat kukkivat yhteen menoon jopa kaksi kuukautta, tänä vuonna ensimmäinen kukka ilmestyi vasta elokuun alussa.

Sitten syksyllä kun kukinta on ohi, siemenkodat sisälle sanomalehden päälle kuivumaan. Parin, kolmen viikon päästä tästä siemenet ropisevat sanomalehdelle, kun kotia hieman ravistelee.

Nyt ulkona kukkivat tupakat ovat viime syksynä kukkineiden kasvien siemenistä kasvatettuja.

Ja nyt ei sitten puutu muuta kuin kiertokiitäjä. Siniritareita ja paljon muitakaan perhosia valkotupakat eivät kiinnosta, mutta kiertokiitäjä on siihen aivan hulluna.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi