Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Kaunista luontoa ja hyvää ruokaa suomalaisen luonnon päivänä

  • Hannu Kauhanen

Suomalaisen luonnon päivää vietettiin tänäkin vuonna Enon Ala-Koitajoen Pamilonkoskella, kuten muutamana aiempanakin syksynä on tehty.

Koska maakuntapäivää päätettiin vuosi sitten ryhtyä viettämään myös elokuun viimeisenä lauantaina, niin suomalaisen luonnon päivä tahtoo jäädä ilman omaa syytä sen jalkoihin. Maakuntapäivä kun on täynnä kaiken maailman tapahtumia.

Tällä kertaa Pamilonkoskelle tuli 17 ihmistä. Sää oli lämmin, aurinkoinen ja tyyni. Metsä on tähän aikaan vuodesta jo melko hiljainen. Västäräkin ääntä kuului virran ääreltä, ja kulorastaan yksi rätinä kantautui taivaalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päivän teemana oli "Pitääkö suomalaisesta luonnosta olla huolissaan?". Alustamaan aiheesta oli kutsuttu Tuulia Reponen, joka on mukana Elokapina-liikkeessä. Ei sen enempää siitä aiheesta tässä kirjoituksessa. Vastaus lienee ainakin osaltaan ihan selvä: kyllä pitää.

Elokapina aloitti Joensuussa huhtikuussa, Suomeenkin se rantautui vasta viime loppusyksynä. Juuret ovat Britanniassa, jossa toimii Extinction Rebellion -liike, jonka voisi suomentaa sukupuuttokapinaksi.

Suomelaiseksi nimeksi valittiin kuitenkin paremmin suuhun sopiva Elokapina. Helsingissä toimii kuulemma jo satakunta aktiivia, Joensuussakin joitakin.

pamilo1

Reposen esityksen lisäksi Pamilonkoskella kuultiin erään paukkajalaisen asian hyvin tuntevan miehen huoli Pamilonkosken voimalaitoksen suunnitellusta tuotannon lisäämisestä, joka tekisi paljon hallaa esimerkiksi Jäsyksen vesistölle.

Myös järvilohen pelastusyrityksistä vaihdettiin kuulumisia. Luonnonystävien puheenjohtaja Markku Aho kertoi tulevista tapahtumista. Jo ensi sunnuntaina on tarkoitus lähteä sieniretkelle Helinä Saarivuoren opastuksella.

Ennen Pamilonkoskea poikettiin ateritoimaan Louhiojan Louhitalolle, jossa toimi muutaman tunnin ajan pop up -ravintola Lime. Oli vietnamilaisia kasviskevätkääryleitä, possun sisäfilettä ja juustokakkua.

Mausteita ja yrttejä oli käytetty ruokiin monenlaisia. Maapähkinävoikastike ja kaikki muukin maistuivat kerrassaan mainioilta.

Oikein mukava luonto- ja ruokapäivä siis.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa