Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tykkimiehen linnut

Valkoselkätikka kävi hakkaamassa pihakoivua puoli tuntia

  • Hannu Kauhanen

Aamupäivällä ulkona Otsolan kotipihalla käydessä kuului ääni, joka kuulosti ilmiselvästi valkoselkätikalta. Hieman käpytikkamainen, mutta selvästi matalampi, vaimeampi ja pehmeämpi "gyb" toistui aluksi muutamia kertoja läheltä. Tikkaa ei ensin tahtonut saada näkyviin, joten sisältä kiikareita hakemaan.

Niiden avulla lintu löytyi korkealla naapuripihan koivun runkoa hakkaamassa. Siltä etäisyydeltä ja siitä kuvakulmasta ei saanut selkoa, oliko lintu mustapäälakinen naaras vai punapäälakin koiras.

Seuraavaksi kameraa noutamaan, ja onneksi 100-400 millimetrin zoom oli valmiina rungossa kiinni.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvaaminen alaviistosta oli hankalaa, mutta lopulta lintu vaihtoi paikkaa lennähtäen paljon alemmaksi. Pari jokseenkin kelvollista otosta löytyi 55 valotetun ruudun joukosta, ylhäällä niistä toinen.

Kuvia tutkiessa jäi vaikutelma, ettei linnulla ollut renkaita jalassaan, minkä pani tyytyväisenä merkille.

Valkoselkätikka nakutteli koivua ainakin puoli tuntia ja äänteli vähän väliä. Soitto tikkamies Toni Nurmelle, joka pyysi tarkkailemaan, jäisikö tikka asustelemaan pihoille pitemmäksikin aikaa. Jos, niin hän voisti tulla yrittämään rengastaa sen.

Nurmi kertoi rengastaneensa nyt syksyllä kaksikin valkoselkätikkaa käyttäen linnun kiinni saamiseksi apuna atrappia eli soittamalla linnun ääntä nauhalta, jolloin se kiinnostuisi "lajitoveristaan" ja lennähtäisi verkkoon.

Täytyy seurata pihan tapahtumia ja ilmoittaa, näkyykö tikka vielä uudestaan. Jos näkyy, niin sitten rengastusta yritetään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa