Torstai, 23.1.2020 
Enni, Enna, Eini
Tykkimiehen linnut

Nokkavarpunen oli tämän aamun piristysruiske ja herättäjä

  • Hannu Kauhanen

Tänään tiistaiaamuna 17. syyskuuta pihamaalla oli taas tuttuun tyyliin kuhinaa. Puissa, pensaissa ja lennossa oli paljon laulu-, punakylki- ja räkättirastaita. Närhipariskunta haki tammenterhoja naapurin pihakujalta jemmatakseen ne jonnekin piiloon. Pari punarintaa tiksutteli ja saalisteli hyönteisiä.

Sitten koivusta jostain korkealla alkoi kuulua taas tuttua, vaimeaa "iiih"-vihellystä hitaana sarjana. Välillä linnun ääni vaihtoi kovemmaksi ja terävämmäksi "tik"-ääneksi. Täytyy olla nokkavarpunen...

Taas kiikareita ja kameraa hakemaan. Puunlatvassa oli muutama melko kookas lintu, ja siitä lähti lentoon jokunen rastas. Yksi lintu jäi, ja kiikarilla se osoittautui todellakin nokkavarpuseksi. Mukavaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sellainen kuului viimeksi sunnuntaina naapurin vaahterasta ja näkyikin, mutta vasta, kun se lähti lentoon. Nyt "nokkis" pysyi mukavasti paikoillaan melko kauan puhdistaen itseään sukimalla.

Valokuvaaminen oli taas näillä taidoilla vaikeaa. Lintu oli korkealla puussa, joten kuvat piti ottaa melko kaukaa ja alapuolelta. Lisäksi tausta oli pilvisen valkoinen, joten heti tiesi, että lintu jää niissä kovin tummaksi eikä väreistä välttämättä saa selvää.

nokkis2

Eikä saanutkaan. Kovasti kuvaohjelmaa käyttämällä esiin sai kaivettua hieman värejä. Yläkuvasta näkee hyvin linnun pyrstösulkien valkoiset kärjet. Alakuvassa ne erottuvat heikosti, mutta siipijuovan valkoinen väri näkyy katkonaisena.

Nimensä hyvin ansainneen linnun nokka on kyllä melkoinen voimanpesä. Nokkavarpunen pystyy rikkomaan sillä kirsikankiven. Ravinnoksi se käyttää myös tuomenmarjoja.

Kesäkuun alussa nokkavarpunen viipyili alueella muutaman päivän. Pitkin kesää sen ääni kuului aina silloin tällöin eri paikoissa. On hyvin mahdollista, että nokkavarpunen on pesinyt jossain Otsolan alueella, sillä yhtenä kesäkuun päivänä niitä oli puutarhassa kaksi yhtä aikaa.

Nokkavarpunen on eteläisempi laji ja Suomessa hyvin vähälukuinen.Ilahduttaa suuresti, kun perhospuutarhan ja luontopihan antimet kelpaavat sillekin. Aiemmlta vuosilta on myös joitakin havaintoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa