Torstai, 23.1.2020 
Enni, Enna, Eini
Tykkimiehen linnut

Pohjantikasta kotipihan 7:s tikkalaji tänä aamuna

  • Hannu Kauhanen

Eilen sunnuntai-iltana töistä kotiin palattua puutarhassa odotti mukava tilanne, kun korvat ja silmät havaitsivat naapurin pihakoivussa naputtelevan valkoselkätikkanaaraan, joka on kuvassa alempana.

Lintu lie sama kuin aiemmin syksyllä saman puun kimpussa askaroinut tikka. Tänä aamuna se oli jälleen paikalla, hakkasi nokallaan koivua ja äänteli muutoinkin ajoittain.

Tikka oli aloillaan aika kauan vaihtaen välillä paikkaa puunrungolla. Tuossa puussa täytyy olla paljon ravintoa, sillä vielä aikaisemmin syksyllä sitä kävi nakuttelemassa palokärki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myöhemmin aamupäivällä katse kiinnittyi jälleen saman koivun kimpussa olleeseen tikkaan, joka vaikutti hieman pienemmältä kuin valkoselkätikka.

Kiikareilla katsoessa paljastui, että tällä tikalla, jolla muuten on myös valkoinen selkä, olikin keltainen päälaki – siis pohjantikkakoiras, joka on tuossa yläkuvassa.

pohjantikkablogi2

Tuntui uskomattomalta. Hetki sitten valkoselkätikkanaaras ja nyt pohjantikkakoiras, mikä merkitsi sitä, että nyt tällä pihalla on tavattu kaikki Suomessa pesivät 7 tikkalajia, jo mainittujen kolmen lajin lisäksi myös käpytikka, pikkutikka, harmaapäätikka ja käenpiika.

Tuli mieleen viime syksy Noljakassa, jossa yhdellä raidalla kävivät vuorotellen valkoselkätikkanaaras ja -koiras. Sitten eräänä hämärtyvänä iltana samalla puulla ahersikin pohjantikka. Nyt tuo toistui täällä Otsolassa.

Jälleen osoitus siitä, että luonnon monimuotoisuutta kannattaa ja pitää vaalia myös kaupunkioloissa.

Tänään 23. syyskuuta päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkät kaikkialla maapallolla. Tikkaharvinaisuuksien myötä siis hyvää syyspäivän tasausta kaikille!

palokarki

Päivitys 23.9. klo 13.32: Äsken kaupungilta kotia palatessa koivusta kuului jälleen koputusta: asialla oli nyt vuorostaan palokärki!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa