Torstai, 23.1.2020 
Enni, Enna, Eini
Tykkimiehen linnut

Punapäälepinkäinen veti bongarit Höytiäisen kanavan suiston lintutorniin

  • Hannu Kauhanen

Höytiäisen kanavan suistolta Joensuussa löydettiin eilen keskiviikkona 25. syyskuuta pienikokoinen lepinkäinen, joka ensin määrittyi pikkulepinkäiseksi. Kun sitten löytäjä Ilkka Roininen laittoi havainnon kuvan kera Tiira-lintuhavaintopalveluun, jotkut huomasivat, että kyseessä ei olekaan pikkulepinkäinen, vaan punapäälepinkäinen.

Kuvasta pystyttiin toteamaan myös, että lintu oli punapäälepinkäisen niloticus-alalajin edustaja. Linnun iäksi määritettiin 1. kalenterivuosi eli kyseessä on nuori, tänä kesänä jossain syntynyt yksilö, joka oli syksyllä lähtenyt liikekannalle ja päätynyt nyt ainakin Joensuuhun.

Muutamat lähtivät etsimään lintua heti torstaiaamuna. Rengastaja Ari Latja viritteli muutaman verkon lintutornin läheisyyteen, ja sellaiseenpa lintu sitten aamupäivällä lennähtikin. Latja rengasti linnun ja laski sen vapauteen, mutta se eksyi verkkoon vielä toisenkin kerran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myöhemmin aamupäivällä tornille oli ehtinyt jo kahdeksan bongaria. Lintu oli viimeksi nähty lennossa lintuaseman suuntaan eli tornista katsoen kaupunkiin päin. Sitten Tapani Missonen huomasi sen jälleen lennossa.

Lintu asettui tähystämään matalan pensaan latvaan, mistä tilanteesta tuo onneton kuvakin on. Kyllä siitä joitakin tuntomerkkejä voi kuvitella näkevänsä.

Punapäälepinkäinen ei tullut kovin lähelle. Lisäksi se lensi alituiseen hyvin matalalla kosteikon yllä niin että sitä oli hankala huomata. Luultavimmin se pyydysti vesirajasta sammakoita.

Punapäälepinkäisen pesimäalue ulottuu Keski-Euroopasta Välimeren rannikoiden maihin ja Lähi-itään. Täällä Pohjolassa se on harvinainen harhailija.

Edellisen kerran punapäälepinkäinen nähtiin joku kesä sitten Liperin Ahonkylässä. Omalle kohdalle laji sattui ensimmäisen kerran bongausreissulla Luumäellä useampi vuosi sitten.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa