Perjantai, 24.1.2020 
Senja
Tykkimiehen linnut

Arotasku vasta kolmannen kerran Pohjois-Karjalassa

  • Hannu Kauhanen
  • Erkki Korhonen

Eilen lauantaina 5. lokakuuta kiiri älykännykkään tieto Liperin Ahonkylän pellolta löytyneestä harvinaisesta arotaskusta. Linnun löysi päivällä outokumpulaislähtöinen pitkän linjan lintuharrastaja ja luontovalokuvaaja Mauri Leivo.

Pitihän sinne lähteä Arvo Ohtosen ja Päivi Silfstenin kyydillä. Paikalla oli jo muutama muu, mutta lintua ei ollut nähty. Tuuli teki säästä todella kylmän, mutta onneksi jaksoi pitää poutaa.

Tilanne alkoi näyttää toivottomalta, ainakaan löytöpaikalla lintu ei tuntunut olevan. Sitten Ohtonen ja Kimmo Järvinen päättivät lähteä etsimään sitä peltotietä pitkin. Pellolla oli jonkin verran mullosta, jospa se löytyisi sieltä. Muut jäivät odottelemaan tien varteen, välillä hieman edestakaisin kävellen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mitään ei kuulunut. Oltiin jo tekemässä lähtöä takaisin Joensuuhun, kunnes puhelin soi ja Ohtonen ilmoitti, että lintu oli löytynyt istumassa langalla, lennähtänyt mullokselle ja sitten kadonnut.

Ohtosen ja Järvisen lisäksi muut eivät onnistuneet lintua näkemään, joten mitäpä tuosta ja pois. Myöhemmin illalla kuitenkin Lassi Vänskä näki sen vielä sittenkin. Pitäisiköhän yrittää vielä sunnuntaina?

Sovittiin lähdöstä aamukahdeksalta Hannu Kivivuoren kanssa. Mukaan tuli myös Erkki Korhonen. Ahonkylään saapuessa paikalla oli Aarne Wahlgren, joka kertoi, että lintu oli ollut näkyvissä kaksi minuuttia sitten, mutta nyt kadonnut.

No, onpahan ainakin paikalla. Kyllä se vielä löydetään.

Ja niin ehkä vartin päästä Wahlgren huomasi taskun taas peltotiellä, ja toden totta, siinähän se oli. Melko kaukana, ehkä 200-300 metrin päässä, mutta hyvin sen kaukoputkella näki.

Paikalle saapui vähitellen lisää bongareita. Lintu pysyi mukavasti aloillaan, ja kaikki onnistuivat näkemään sen.

Suomessa arotasku on havaittu nelisenkymmentä kertaa. Pohjois-Karjalassa havainto lajista oli nyt vasta kolmas. Aiemmat havainnot tehtiin huhti-toukokuun taitteessa 1979 Kontiolahden Iiksenniityllä ja syyskuun 5. päivänä 1987 Värtsilän Sääperissä.

Loppusyksy on tiedetysti hyvää lintuaikaa varsinkin harvinaisuuksien suhteen. Mitähän seuraavaksi?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa