Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Tykkimiehen linnut

Järripeippoja ja sinitiaisia ruokinnalla, taviokuurna laskeutui viheltelemään koivun latvaan

  • Hannu Kauhanen

Sateisen ja umpimärän lauantain jälkeen sää onneksi poutaantui sunnuntaiksi 13. lokakuuta, joten puutarhatöitä pääsi taas tekemään. Perhosrysät pois, samoin harso ja valot. Puutarhakalusteet tuttuun tapaan talveksi takkahuoneeseen ja sen semmoista.

Siinä puuhastellessa taivaalta kuului tervetullut ääni, taviokuurnan huilumainen ja kaunis vihellys. Ääni tuli jostain taivaalta ja lähestyi, kunnes näki, kuinka isokokoinen varpuslintu laskeutui naapurin koivun latvaan – kyllä, juuri sen saman, jossa tänä syksynä on viihtynyt neljä eri tikkalajia.

Taviokuurna jatkoi viheltelyään, lennähteli hieman oksaa vaihtaen. Sitten se sai kimppuunsa pari pienempää lintua, ehkä viherpeippoja tai talitiaisia, ja päätti jatkaa matkaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taviokuurna on hieman punatulkkua kookkaampi lintu. Koiras on väriltään omanlaisensa punainen, hieman violettiin vivahtava, naaras taas vihreänharmaa. Laji pesi syrjäisissä metsissä kaukana ihmisistä Pohjois-Suomessa, eikä niitä Pohjois-Karjalassa kesäisin tapaa käytännössä missään.

Syksyllä taviokuurnat saattavat vaeltaa voimakkaastikin etelämmäs. Ne ruokailevat mielellään pihlajissa, jos vain marjoja on räkättirastaiden ja tilhien jäljiltä jäänyt. Laji on silloin hyvin peloton.

Taviokuurna syö pihlajanmarjoista ainoastaan kivet, marjalihan se sylkäisee nokastaan maahan tai hangelle.

Ja on sen ääni kyllä kaunis!

Tänä syksynä maakunnassa on havaittu Tiira-lintuhavaintopalvelun mukaan vasta 4 taviokuurnaa, tämän Otsolan linnun lisäksi yhdet Polvijärvellä, Kontiolahdella ja Lieksassa kussakin.

Puutarhassa on riittänyt vilskettä. Järripeippoja aterioi sunnuntaina lintulaudoilla useampia yksilöitä, samoin sinitiaisia. Kuvassa yksi kappale kumpaistakin lajia auringonkukansiementen houkuttamana.

Samana sunnuntaina ilmestyi jälleen palokärki tuohon samaiseen koivuun. Se hakkasi puuta isolla nokallaan tovin, kuulosti kuin olisi käyttänyt kirvestä. Sälöt vain lensivät.

Rastaita on yhä paljon. Useita räkättirastaita ja ainakin 10 punakylkirastasta herkutteli aronian marjoilla kotikadun toisessa päässä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi