Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Osterivinokkaat tekevät satoa ja pääsevät kohta pannulle

  • Hannu Kauhanen

Tuossa jokunen viikko sitten Topi Linjama kertoili aloittaneensa osterivinokkaiden viljelyn kotonaan ja mainosti sitä muille. Siitä innostuneena tuli ilmaistua kiinnostus asiaa kohtaan, tehtiin lehteen juttu, ja samalla Linjama laitteli minullekin viljelmän muovisankoon, jonka sitten laitoin sanomalehden päälle olohuoneen lattialle. Tuo päivä oli 19. syyskuuta.

Sanko on suljettu kannella, johon on tehty pieni reikä samoin kuin kahdelle siviullekin. Reiät on peitetty jonkinlaisella kevyellä teipillä.

Ennen viljelmän laittoa sanko pestiin kuumalla vedellä hygienian takia. Sankoon laitettiin osterivinokkaiden rihmastoa eli ymppiä sekä olkipellettejä, ja tulikohan siihen vähän sitä kuumaa vettä, en ole ihan varma. Näillä ohjeilla vinokkaita ei kannatakaan ryhtyä kasvattamaan, vaan hankkia tarkat ja kunnolliset ohjeet jostain muualta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten vain odottelemaan. Arvio oli, että satoa alkaisi tulla 5-6 viikon päästä viljelmän perustamisesta.

Ja niinhän siinä kävi, taisi mennä kolme päivää yli viiden viikon, kun sienet olivat puhkaisseet yhden teipeistä, se taisi olla viime sunnuntaina. Sienet kasvavat päivittäin ihan silmissä, ja aivan muutaman päivän sisällä ne pitää leikata ja laittaa ruuaksi, kasvu nimittäin loppuu aika pian.

Täytynee maustaa vinokkaat jotenkin japanilaisittain ja paistaa pannulla, lisukkeeksi ehkä riisiä. Osterivinokkaan maku muistuttaa katkarapua tai jotain muuta merellistä, siitä lie sieni nimensäkin saanut.

Yhdestä viljelmästä saa kuulemma kaksi satoa, ja sen jälkeen se täytyy jotenkin monistaa, pitää selvittää miten, jotta sieniä saa vielä lisää.

Mielenkiintoista. Ensi kesänä olisi sitten tarkoitus viljellä myös siitakesieniä, ja se taas tapahtuu kuuleman mukaan tuolla ulkosalla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi