Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Peippo sinnittelee edelleen Otsolan lumilla ja pikkupakkasessa

  • Hannu Kauhanen

Valtaosa viimeisistäkin muuttolinnuista ehkä joitakin vesilintuja lukuun ottamatta on poistunut näiltä seuduilta etelämmäksi, mutta eivät kuitenkaan kaikki. Ja aina on niitä uskaliaita yksilöitä, jotka yrittävät selvitä talven yli paikan päällä ilman raskasta muuttomatkaa.

Omalla pihalla on näkynyt viime päivinä ainakin yksi peippokoiras, joka on tuossa kuvassa. Peippoja saattaa olla äänistä päätellen nurkilla muitakin, mutta yhtä aikaa niitä ei ole näkynyt.

On vaikea sanoa, mitä lintu aikoo tehdä: jäädäkö tänne vaiko lähteä sittenkin talvea pakoon vähän kauemmas? Seurataan tilannetta. Peippoja on kyllä näkynyt näillä seuduilla viime vuosina joka talvi, joten hyvinkin saattaa jäädä talvehtimaan ja pärjäämään ruokintojen avulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänään lauantaina 2. marraskuuta tuli havainto vielä yllättävämmästä muuttolintulajista, nimittäin laulurastaasta, joka äännellen lensi puutarhan yli Jänönpuiston puolelle. Mustarastaita on myös toki, ja ainakin vielä yksi räkättirastas on oleillut viime päivät pihapiirissä.

Jos joku lintuyksilö selviää talven yli, sanovat, että sillä on etulyöntiasema reviirin valtaamisessa keväällä verrattuna raskaan muuttomatkan tehneisiin lajitovereihin. Mene ja tiedä, mutta lainkaan varmaa ei sitten olekaan se, onnistuuko talvehtiminen näissä oloissa.

Luontokappaleet testailevat kaiken aikaa monenmoisia asioita, ja sitähän on tavattu evoluutioksi kutsua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi