Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Mustapääkerttu edelleen Otsolassa – nyt vähän parempia kuvia

  • Hannu Kauhanen

Perjantaiaamupäivä 15. marraskuuta valkeni selvästi edellispäivää valoisampana. Eli ei muuta kuin aamuaskareiden jälkeen kamera kaulaan ja kävellen kohti kadun toista päätä.  Olisikohan mustapääkerttu edelleen paikalla?

Heti paikalle saavuttua näkyi liikettä pihan punakaneliomenapuussa, siinähän se. Saman tien lintu kuitenkin lennähti kadunvarteen eiliselle koristeomenapuulle ja jäi siihen aterioimaan.

Kun nyt oli paremmin valoa ja lintu niin matalalla oksistossa, että sitä ei tarvinnut kuvata taivasta vasten, niin parempaa jälkeä sai aikaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eilen tuli kirjoitettua, että mustapääkerttu on kauttaaltaan harmaa mustaa päälakea lukuun ottamatta. Siltä se eilisen pimeydessä näyttikin, mutta kuten kuvista nyt näkyy, on tässäkin linnussa kirjoa.

Oikeastaan vain linnun alapuoli on harmaa. Selkäpuoli ja siipien yläpinnat ovat rusehtavat. Höyhenet kurkusta niskaan ovat vaaleanharmaat.

mupake2

Lisäksi tällä kertaa näki, kuinka lintu hennolla nokallaan nokki pieniä punaisia omenoita.

Mustapääkerttu on meillä melko harvalukuinen rehevien lehtojen pesimälaji, jolla on kaunis laulu. Se on muuttolintu, mutta aina joitakin yksilöitä jää talvehtimaan Suomeen. Pohjois-Karjalassakin lajia nähdään likimain joka talvi.

Vanhan koiraan päälaki on siis musta, mutta naaraan ja ensimmäisen syksyn nuoren koiraan oranssinpunainen.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta