Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Kanahaukka lensi pihan yli ja laskeutui koivun latvaan

  • Hannu Kauhanen

Kun tässä on ollut viime ajat kuvauspuolella hiljaisempaa ja päivät aika vähävaloisia, niin mennään ajassa kolme viikkoa taaksepäin.

Siinä rappusilla seisoessa silmäkulma huomasi taivaalla liikettä. Isohko petolintu liiti puutarhan yli etelän suuntaan ei kovin korkealla. Muutama siivenisku välillä ja sitten ilmajarrutus ison koivun edessä.

Haukka laskeutui yhdelle puun ylimmistä oksista, ja tuttuun tapaan sisältä kameraa hakemaan. Oli jälleen pilvistä. Lintu pysytteli paikoillaan, mutta aukoi välillä siipiään ja heilutti pyrstöään, käänteli päätään. Ravinnon haku taisi olla ajatuksissaan päällimmäisenä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuvista ei nytkään tullut kummoisia, mutta niistäkin näkee, että kyseessä oli nuori lintu, sen verran oli höyhenys kirjavaa. Usein juuri nuoret ja saalistuksessa kokemattomat kanahaukat hakeutuvat talvisaikaan kaupunkeihin. Silloin tällöin niitä löydetään kuolleina, kun taidot eivät ole riittäneet ruuan saamiseen tai sitä ei vain ole ollut tarjolla.

Osa kanahaukoista muuttaa talveksi etelämmäksi, mutta eivät kaikki, kuten ei tämäkään yksilö. Toki se voi talven mittaan vaihtaa paikkaa useinkin, mutta tuskin enää satojen kilometrien päähän lentää.

Kuvan kanahaukka jäi päivystämään koivuun joksikin aikaa, mutta kun seuraavan kerran meni ulos, se oli jo kadonnut.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi