Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Joensuun talvilinnut lasketaan jälleen – löytyykö mustapääkerttuja?

  • Hannu Kauhanen

Joulupäivänä se alkaa nyt kolmannen kerran, nimittäin Joensuun kaupunkialueen taajamalintulaskenta. Marjalasta Utraan ja edelleen Reijolaan ulottuva alue on paloiteltu noin 80 laskentalohkoon, joista tämän kirjoittaja kaappasi itselleen seitsemän: kaikki Otsolan, Kanervalan ja Linnunlahden lohkot.

Aikaa per lohko menee muutama tunti eli käytännössä koko valoisa aika talvipäivästä. Laskenta tehdään kävellen, mikä tässä onkin parasta. Kotiovelta pääsee nopeasti kaikille lohkoille.

Vuorotalvittain taajamalinnut lasketaan Pohjois-Karjalassa Matti Koivulan organisoimana Joensuussa ja muualla maakunnassa. Viime vuonna jalkauduttiin maaseututaajamiin, ja niin tehdään taas vuoden päästä, jolloin maalla ollaan liikkeellä jo neljännen kerran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talvilintutilanne on tällä hetkellä, että aina enemmän tai vähemmän runsaita peruslajeja, kuten talitiaisia, sinitiaisia, pikkuvarpusia, viherpeippoja ja keltasirkkuja on hyvin. Sen sijaan joskus runsaimpien joukkoon yltävät tilhet loistavat poissaolollaan. Myöskään rastaita ei juuri ole.

Mustapääkerttuja (kuvassa joulukuun alussa Otsolassa kuvattu koiras) on nähty viimeksi juuri Otsolassa, jossa oranssipäälakinen naaras oli paikalla ainakin vielä tämän viikon maanantaina. Toivotaan, että osuu laskentaan tai näkyy muutoin laskennan aikana. Laskentoja tehdään helmikuulle asti.

Yhdeksi runsaimmista tämänkertaisen laskennan lajeista voi ennustaa urpiaisen, joita on ollut liikkeellä hyvin.

Ei siis pidä ihmetellä, jos kotikadulla pyörii epäilyttävän näköinen, kiikareilla puita ja pensaita tähystelevä miekkonen, joka välillä kirjoittaa jotain muistivihkoon – kyseessä on vilpitön lintujen laskija. Liikkuminen tapahtuu ainoastaan kaduilla, puistoissa ja muissa jukisissa paikoissa, kenenkään pihoihin ei astuta.

Laskijan kanssa voi tulla toki juttusille, kysellä ja kertoa vaikkapa omista havainnoista. Näin on usein tapahtunut aikaisemminkin, mikäs sen mukavampaa.

Nähdään taajamalintulaskennoissa! Jos joku haluaa mukaan reitille, taatusti pääsee.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi