Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Urpiaisilta ja tundraurpiaisilta hyvää uutta vuotta kaikille!

  • Hannu Kauhanen

Joensuun taajamalintulaskentojen alkuvaihe on osoittanut, että tämän talven runsain lintulaji näillä seuduin on urpiainen. Niitä on laskettu jo nelinumeroinen luku, ja jopa aina runsas talitiainen on jäänyt kakkoseksi.

Urpiaiset ja lähilajin selvästi vähälukuisemmat tundraurpiaiset viihtyvät usein suurissa parvissa, joten ei ihme, että kokonaissumma on noussut noin korkeaksi. Talitaiset eivät parveile samalla tavoin, mutta niitä on tasaisesti joka puolella.

Urpiaiset ja tundraurpiaiset ruokailevat koivuilla ja lepillä, mutta käyvät myös siemenruokinnoilla. Lajit pesivät pohjoisessa ja koillisessa, mutta vaeltavat usein tänne etelämmäksi syksyisin ja talvisin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kanervalan ja Otsolan kolme taajamalintujen laskentalohkoa käytiin läpi joulun ja uuden vuoden tienoissa. Urpiaisia näkyi täälläkin kolminumeroinen luku.

Muita mielenkiintoisia tämän alueen talvilajeja ovat nyt olleet edelleen Ahmankadulla viihtyvä mustapääkerttunaaras sekä Rauhankadulla tavatut räkättirastas ja peipponaaras. Rauhankadulla viihtyy edelleen myös varpusparvi, jollainen majaili joulupäivänä myös Ilveksenkadulla.

Punatulkkuja on ollut nähtävillä mukavasti, ja kauransiemenet maistuvat parikymmenpäiselle keltasirkkupoppoolle. Myös metsälaji närhi viihtyy maisemissa.

urpiainen

Urpiaisia ja tundraurpiaisia on kiva katsella ja kuunnella. Siitä, onko vaaleampi tundraurpiainen oma lajinsa, keskustellaan harrastajien ja tietelijöiden parissa kaiken aikaa, mutta sillä ei ole luonnon kannalta mitään merkitystä.

Silti – mitä mieltä olette, onko yläkuvan lintu urpiainen vai tundraurpiainen? Alakuvassa on joka tapauksessa urpiainen.

Oli miten oli ja kuinka vain, hyvää uutta vuotta kaikille!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi