Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Sään armoilla

Ilomantsin Naarva on lumisin paikka keskisessä Suomessa

  • Eero Könönen
Reijolan aukeat olivat keskiviikkona jo lähes lumettomat. Reijolan aukeat olivat keskiviikkona jo lähes lumettomat.

Lumipeitteelle on sanottu hyvästit lähes koko Etelä-Suomessa ja Länsi-Suomen rannikkoseudulla aina Raahen seudulle asti tammikuun alun lämpöaallon myötä. Maan keskivaiheilla Jyväskylästä itäänpäin lunta on vielä, mutta lumipeite on hupenemassa uhkaavasti.

Aivan itärajan pinnassa lunta on vielä reippaasti, ja Ilomantsin Naarva on mittausasemista selvästi lumisin paikka 40 sentin nietoksellaan. Sen sijaan saman kunnan Mekrijärvellä lunta oli keskiviikkona enää 11 senttiä. Eteläisin sääasema, jossa lunta oli vielä jonkin verran, oli Mikkeli kolmen sentin kerroksella.

Pohjois-Karjalan sääasemista Juuan Niemelässä lunta oli keskiviikkona 20 senttiä, Joensuun Linnunlahdessa 12 ja Tohmajärven Kemiessä vain viisi senttiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun keskustasta noin 10 kilometrin päässä olevan Reijolan laajat peltoaukeat olivat keskiviikkona jo lähes lumettomat.  Näiltä aukeilta lumi sulaa keväälläkin ennätysnopeasti. Samaan aikaan suojaisemmilla paikoilla lunta saattaa olla silloin vielä puolisen metriä.

Sitä vastoin Lapissa lunta on vaikka muille jakaa. Lumisin paikka oli keskiviikkona Kittilän Pokka 88 sentillä. Itäisen Lapin Sallan Naruskassa lunta oli 79 ja pohjoisempana Inarissa 78 senttiä.

Kittilän Pokassa on mitattu myös Suomen kaikkien aikojen alin lämpötila, kun 28. tammikuuta 1999 elohopea laski siellä maagisiin -51,5 asteen lukemiin.

Suomen kaikkien aikojen lumensyvyysennätystä hallussaan pitävä Enontekiön Kilpisjärvi on yltänyt vasta 49 senttiin. Siellä päästiin huikeisiin 190 sentin lukemiin 19. huhtikuuta 1997.

Ennusteltu jopa 10-11 asteen ennätyslämpötila ei toteutunut keskiviikkona, mutta paikoin lounaisimmassa Suomessa päästiin sentään noin kahdeksaan asteeseen, joka hipoo päiväkohtaista kaikkien aikojen ennätystä.

Pohjois-Karjalassa lähenneltiin neljää astetta Juuassa (3,9), Tohmajärvellä (3,6), Valtimolla (3,6) ja Joensuun lentoasemalla Liperissä (3,6).

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi