Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Kaupungin keskustassakin on paljon talvilintuja

  • Hannu Kauhanen

Joensuun taajamalintulaskennat jatkuvat eri puolilla kaupunkia kiivaina. Tämän kirjoittajalla on takana jo kuusi laskettua lohkoa, jäljellä on vielä neljä. Lasketuiksi ovat ehtineet tulla joulusta alkaen Kanervalan ja Otsolan yhteensä kolme lohkoa, Linnunlahden lohkoista kaksi ja yksi ruutukaava-alueen lohko. Jäljellä on vielä kaksi Linnunlahden lohkoa sekä yksi ruutukaava-alueen ja yksi hautausmaan lohko.

Torstaina 9. tammikuuta oli vuorossa ruutukaava-alueen koillislohko, jonka reunat kulkevat Siltakadulta Koulukadulle ja edelleen Rauhankatua pitkin joen rantaan ja takaisin Siltakadulle.

Laskenta alkoi Joensuun Pyörähuollon pihasta kello 11 ja päättyi samaan paikkaan klo 13.25. Aikaa koko alueen kulkemiseen meni siis hieman vajaat 2, 5 tuntia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sää oli hyvä: puolipilvinen ja aurinkoinen, lännestä tuuli kohtalaisella voimakkuudella ja lämpötila oli hieman alle nolla astetta.

Tietenkin liikenne ja ihmisten määrä kaupungin keskustassa oli melkoista, mutta se ei laskentaa haitannut. Eikä lintuja: lajeja kertyi 11 ja yksilömääräkin nousi lohkon sijainnin huomioon ottaen kohtalaiseen noin 150:een (tarkat muistiinpanot puuttuvat tätä kirjoittaessa).

Runsaimmat lajit olivat talitiainen ja varis, molempia 26 yksilöä. Niskaan hengitti mukavasti varpunen 24 yksilöllä. Naakkoja osui kiikariin 17 yksilöä, urpiaisia 14 ja kesykyyhkyjä (kuvan linnut valokuvattu Otsolassa) 13. Viherpeippoja oli toistakymmentä niitäkin, sinitiaisia näkyi 8 ja harakoita 7. Käpytikka ja korppi hautausmaan lähellä nostivat lajisumman tasan kymmeneen.

Kaikkiaan lajeja on näkynyt omilla laskentalohkoilla tähän mennessä 19 kappaletta. Määrä toivottavasti kasvaa vielä muutamalla laskematta vielä olevilta lohkoilta.

Laskennat ovat kestäneet 2–2,5 tuntia kukin. Kävelyä tulee aika lailla, askeleita per laskenta sellaiset 15 000. Käy se liikunnasta tuokin, ja kun vielä kävelyyn on oma erityinen motiivi, puuha on jopa hauskaa.

Ja sitten on tietysti uteliaita ihmisiä, jotka tulevat kysymään, että lintujako sitä ollaan katselemassa. Torstainakin eräällä joenvartta pitkin kävelleellä naisella oli esitettävänään tukku lintuihin ja niiden laskemiseen liittyviä kysymyksiä, mikäpä sen mukavampaa.

Torstain laskennan aikana pyörä oli laitettu korjaamolla kuntoon. Tyytyväisenä sillä sitten huristeli kotipihaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi