Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Sään armoilla

Dramaattinen nousu tammikuun kaikkien aikojen keskilämpöennätykseen tulossa: Tammikuussa ollut paljon lämpimämpää kuin marraskuussa

 • Eero Könönen
 • Eero Könönen
Talvi 2013-2014 oli erittäin vähäluminen. Pysyvä lumipeite saatiin vasta tammikuussa ja lumet kaikkosivat Joensuun seudulta jo maaliskuussa. Reijolan aukeat olivat lumettomat jo maaliskuun puolivälissä. Talvi 2013-2014 oli erittäin vähäluminen. Pysyvä lumipeite saatiin vasta tammikuussa ja lumet kaikkosivat Joensuun seudulta jo maaliskuussa. Reijolan aukeat olivat lumettomat jo maaliskuun puolivälissä.

Nyt se on sitten lähes sataprosenttisen varmaa. Uudet tammikuun keskilämpötilaennätykset syntyvät mitä ilmeisimmin lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Kuukauden keskilämpötila 19. päivän jälkeen on Pohjois-Karjalassakin dramaattisesti jopa kolme astetta tähänastista tammikuun keskilämpötilaennätystä korkeampi.

Pohjois-Karjalan sääasemien korkein keskilämpötila on eteläisimmän aseman Tohmajärven Kemien +0,2 astetta, joka on huikeat 9,8 astetta tammikuun normaalikeskilämpötilaa korkeampi.

Vieläkin suurempia poikkeamia löytyy maakunnan pohjoisosien asemilta: Juuka Niemelä -0,2 (normaali -10,7), Lieksa Lampela -0,2 (-10,5) ja Valtimo -0,5 (-10,7). Joensuun Linnunlahden keskilämpötila on -0,6 ja Liperissä sijaitsevan Joensuun lentoaseman -0,1 (-9,6).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mitattavaa kuukautta on jäljellä vielä 12 päivää, mutta keskilämpötilat eivät tule laskemaan oleellisesti, sillä ennusteet lupailevat nollan tuntumassa olevien lämpötilojen saavan jatkoa paria hieman viileämpää päivää lukuunottamatta.

Tohmajärven Kemiestä on pisin yhtäjaksoinen keskilämpötilojen sarja 94 vuoden ajalta aina vuodesta 1926 lähtien.

Lämpimin tammikuu on rekisteröity vuonna 1930 eli tasan 90 vuotta sitten, jolloin keskilämpötilaksi tuli -3,2. Suomeen vielä silloin kuuluneista Viipurista (-0,3) ja Sortavalasta (-1,6) on vieläkin korkeammat lukemat ja myös Juuassa (-2,2) oli Tohmajärveä lämpimämpää.

Juuan tiedot loppuvat Ilmatieteen laitoksen arkistossa vuoteen 1941 ja alkavat uudelleen säännöllisinä vuodesta 1962 lähtien.

Lämpimämpää kuin marraskuussa

Nyt syntyviä tammikuun keskilämpötilaennätyksiä voidaan verrata marraskuun normaaleihin keskilämpötiloihin, jotka ovat Joensuussa -2,3, Tohmajärvellä -2,7, Juuassa -3,2 ja Lieksassa -3,3 astetta eli tämän vuoden tammikuuta on vietetty huomattavasti lämpimämmässä säässä kuin normaalisti marraskuussa.

Merkittävin keskilämpötilaennätys syntyy kuitenkin Helsingin Kaisaniemessä, josta on pisin lämpötilahavaintojen sarja 175 vuoden ajalta aina vuodesta 1844 lähtien. Keskilämpötila Kaisaniemessä on 19. päivän jälkeen komea +3,4 astetta.

Sielläkin lämpimin tammikuu tähän mennessä on ollut vuonna 1930 astein +1,4, kakkosena on vuosi 1925 (+1,1) ja kolmantena lähihistoriasta vuosi 2008 (+0,6).

Myös 1800-luvulla on ollut kolme leutoa tammikuuta, jotka sijoittuvat 10 lämpimimmän joukkoon: 1874 (+0,3), 1882 (+0,0) ja yllättäen nälkävuosi 1866 (-0,1). Yleisesti tammikuut olivat kuitenkin 1800-luvulla selvästi nykytammikuita viileämpiä.

Helsingin normaali tammikuun keskilämpötila on -3,9, joka on saatu vuosien 1981-2010 tammikuiden keskilämpötilojen keskiarvosta. Keskilämpötiloja verrataan muillakin sääasemilla edellä mainittuun 30 vuoden jaksoon, kun puhutaan lämpimämmästä tai kylmemmästä kuukaudesta.

TILASTOJA 2020:

Keskilämpötilat 19.  päivän jälkeen (suluissa normaali):

Reijola -0,2                    

Helsinki, Kaisaniemi 3,4 (-3,9)                                                                   

Ilomantsi, Mekrijärvi  -0,7                                                 

Joensuu, Linnunlahti -0,6                                                                                                           

Juuka, Niemelä -0,2 (-10,7)                                                                

Lieksa, Lampela -0,2 (-10,5)                                                                                             

Liperi, lentokenttä -0,1 (-9,6)                                                                  

Liperi, Tuiskavanluoto 0,0                                                                                                            

Sodankylä, Tähtelä -6,7                                                                                           

Tohmajärvi, Kemie 0,2 (-9,6)                                                                       

Valtimo -0,5 (-10,7)      

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia