Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Tykkimiehen linnut

Pihabongaus nyt viikonloppuna – seuraa livestreamia Otsolan luontopihalta Joensuussa lauantaina

  • Hannu Kauhanen

Jo pitkät perinteet Suomessakin omaava Pihabongaus järjestetään tulevana lauantaina ja sunnuntaina koko maassa.

Ideana on, että ihmiset tarkkailevat jompana kumpana päivänä vapaavalintaisen tunnin ajan pihalla ja mahdollisesti sen ruokinnoilla viihtyviä lintuja, määrittävät lajit ja laskevat yksilömäärät. Jälkimmäinen tulee tehdä kuitenkin niin, että ilmoitetaan kerralla havaittu suurin määrä yksilöitä per laji, jotta samoja lintuja ei laskettaisi useaan kertaan.

Oman pihan lisäksi tapahtumaan voi osallistua muulla sallitulla paikalla, mutta niin, että tarkkailtava alue ei ole keskivertopihaa isompi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tapahtuma sopii aivan kaikille. Osallistua voi yksin tai vaikkapa koko perheen voimin.

Pihabongauksen tarkemmat ohjeet löytyvät BirdLife Suomen nettisivuilta. Perille pääsee googlaamalla "pihabongaus". Tulokset ilmoitetaan sivuilta löytyvien ohjeiden mukaan, mutta toki perinteisin menetelminkin voi havaintonsa lähettää vaikkapa postikortilla. Koko maan kattavat tulokset julkaistaan myöhemmin, kun kaikki vastaukset on saatu koottua.

Karjalainen osallistuu Pihabongaukseen tämän blogin kirjoittajan ja hänen naapurinsa pihamaalla Joensuun Otsolassa lauantaina. Vieläpä niin, että tapahtumasta lähetetään kaksi tunnin mittaista livestream-lähetystä, ensin toisella pihalla alkaen kello 10 ja sitten naapurin puutarhan puolella kello 13-14.

Linturuokintoja seurataan riistakameralla kummallakin pihalla siis tunnin ajan. Ensimmäisen tunnin ajan äänessä ovat blogin kirjoittaja ja joensuulainen lintuharrastaja Harri Kontkanen. Iltapäivän lähetyksessä asiantuntijan roolin ottaa puolestaan Ari Latja, kokenut lintuharrastaja hänkin.

Streamissa kerrotaan siis myös ääneen, mitä lintuja ruokinnalla ja muualla pihalla kulloinkin on sekä puhutaan lintujen talviruokinnasta ja Pihabongauksesta yleisemmälläkin tasolla.

Tervetruloa seuraamaan Karjalaisen live-lähetystä lauantaina ja toki myös osallistumaan Pihabongaukseen itse jompana kumpana viikonlopun päivänä.

Kuvassa urpiainen, joka on ollut tämän talven runsaimpia lintulajeja maakunnassa. Kyseinen yksilö on kuvattu juuri Otsolassa tänään tiistaina 21. tammikuuta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi