Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Sään armoilla

Kovaa pakkasta tasan vuosi sitten Pohjois-Karjalassa: Vuoden 2019 tammikuu oli 10 astetta tämänvuotista kylmempi

 • Eero Könönen
Yöllinen lumisade 24. tammikuuta toi taas talven tuntua. Yöllinen lumisade 24. tammikuuta toi taas talven tuntua.

Talven pakkasennätysten ennustellaan paukkuvan maanantaina Pohjois-Karjalassa ja muuallakin keskisessä Suomessa. Pakkaspiikki jää kuitenkin lyhytaikaiseksi ja suhteellisen vaisuksi, sillä jo saman päivän iltaan mennessä noin -20 asteen lukemat lauhtuvat ainakin kymmenellä asteella.

Tähän mennessä tämän talven alin pohjoiskarjalainen lämpötila -21,7 mitattiin Juuassa 28. joulukuuta. Alle -20:n päästiin myös Lieksassa (-21,2) ja Valtimolla (-20,5), mutta esimerkiksi Joensuun Linnunlahdella tuon päivän ja samalla koko talven tähän mennessä alin lämpötila on niinkin korkea kuin -13,7.

Nyt saavutettavat noin -20 asteen lukemat ovat kuitenkin lastenleikkiä esimerkiksi vuoden takaisiin saman ajankohdan lämpötiloihin.

Viime vuoden tammikuu oli selvästi keskimääräistä kylmempi kuukauden lopun lähes viikon ankaran pakkasjakson myötä. Pakkanen alkoi paukkua kunnolla 24. päivänä, jolloin Lieksan Lampelassa mitattiin alimmaksi lämpötilaksi -31,8,  Juuan Niemelässä -31,0 ja Valtimolla -30,2.

Kaikkein hyisintä oli 28. päivänä, jolloin Pohjois-Karjalan sääasemilla saavutettiin seuraavia alimpia lämpötiloja: Liperi Tuiskavanluoto -35,7, Valtimo -35,0, Lieksa Lampela -34,4, Juuka Niemelä -34,1, Ilomantsi Mekrijärvi -33,4, Tohmajärvi Kemie -33,3, Joensuu Linnunlahti -32,0 ja Joensuu lentoasema -31,0.

Tuo päivä oli samalla talven kylmin. Tuiskavanluotoa kylmempää oli 28. päivänä vain Pohjois-Lapin Enontekiön Näkkälässä -37,9 asteen verran.

Lämpimin tammikuu ainakin 175 vuoteen

Kun tänä vuonna saavutetaan maanantain reippaasta pakkasesta ja alkukuuta hieman viileämmästä loppukuusta huolimatta uudet kaikkien aikojen keskilämpötilaennätykset, viime vuonna ennätyksistä jäätiin kauaksi.

Vuoden 2019 tammikuussa Juuan ja Valtimon keskilämpötila oli -13,0, Lieksan -12,7, Ilomantsin ja Joensuun lentoaseman sekä Tuiskavanluodon -11,7, Joensuun Linnunlahden -11,4 sekä Tohmajärven -10,9 astetta.

Nyt samojen sääasemien lukemat ovat 25. päivän jälkeen kuin toiselta planeetalta: Juuka -0,6, Valtimo -0,9, Lieksa -0,6, Ilomantsi -1,1, Joensuu lentoasema -0,5, Tuiskavanluoto -0,3, Linnunlahti -0,9 ja Tohmajärvi -0,2.

Sääharrastajien jännitysmomentti on, mikä on kuukauden lopullinen keskilämpötila eri havaintoasemilla. Ennätykset rikkoutuvat joka tapauksessa, vaikka tammikuun viimeinen viikko onkin selvästi aikaisempia talvisempi.

Olemme viettäneet lämpimintä tammikuuta ainakin 175 vuoteen, sillä Helsingin Kaisaniemestä on keskilämpötilatietoja aina vuodesta 1844 lähtien. Siellä kuten myös kaikilla Pohjois-Karjalan sääasemilla lämpimin tammikuu on tähän mennessä ollut vuonna 1930.

Helsingissä rekisteröitiin silloin keskilämpötilalukema +1,4. Tänä vuonna tuo ennätys rikotaan mennen tullen, sillä keskilämpötila on 25. päivän jälkeen +3,2.

Lisää Eero Könösen blogikirjoituksia on luettavissa Sään armoilla -blogista.

Talta-nayttivat-Reijolan-peltoaukeat-tammikuun-23-paivana-2020 Tältä näyttivät Reijolan peltoaukeat tammikuun 23. päivänä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia