Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Sään armoilla

Talvikuukausien keskilämpötila Pohjois-Karjalassa nousemassa kaikkien aikojen ennätykseen

 • Eero Könönen
Vuonna 2014 ruoho alkoi vihertää jo maaliskuun lopussa. Vuonna 2014 ruoho alkoi vihertää jo maaliskuun lopussa.

Kun juuri päästiin ihmettelemästä tammikuun kaikkien aikojen keskilämpötilaennätyksiä, ollaan nyt valmistautumassa uuteen ennätykseen. Talvikuukausien keskilämpötila on nousemassa säähistorian korkeimmaksi.

Suomen tähän mennessä lämpimin talvi (joulu-, tammi- ja helmikuu) on rekisteröity vuonna 2008, jolloin joulukuun alusta 2007 helmikuun loppuun 2008 vietetty rupeama toi Tohmajärven Kemiessä lukemat -2,6, Joensuun lentoasemalla -2,9 ja Juuan Niemelässä -3,4 astetta.

Lähellekään noin leutoja talvilukemia ei ollut päästy sitä ennen. Lähimpänä olivat talvet 1948-49 (Tohmajärvi Kemie -4,4)  ja 1960-61 (-4,4).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Helsingissä, josta on pisin (1845-2019) mittaussarja, talvi 2008 on ylivoimaisena ykkösenä astein +1,3. Nyt tuo ennätys rikottaneen myös Helsingissä, sillä talvikuukausien keskilämpötila on siellä helmikuun 12. päivän jälkeen uskomattomat +2,2 astetta.

Lyhin talvi vuonna 2014

2000-luvun tähän mennessä toiseksi lämpimin talvi on ollut 2013-14, jolloin keskilämpötilaksi mitattiin -4,6 astetta. Se sijoittuu seitsemänneksi vuodesta 1927 alkaneella 94 vuoden mitatulla jaksolla. Tuo talvi oli tiettävästi myös kaikkien aikojen lyhin keskisessä Pohjois-Karjalassa: pysyvä lumipeite saatiin tammikuun puolivälissä ja lumet alkoivat sulaa jo maaliskuun alkupuolella. Kuun lopussa ei ollut enää hiihtokelejä.

Vaikka eletään vasta helmikuun puoliväliä, on lähes varmaa, että keskilämpötilaennätys syntyy. Vuoden 2008 ennätys siirtynee muistojen joukkoon, vieläpä selvästi. Ennätyksen rikkoutumista eivät estäne edes mahdolliset loppukuun muutamat reippaammat pakkaspäivät, sillä lauha virtaus jatkunee  paria viileämpää päivää lukuunottamatta ainakin 22. päivään asti.

Myös helmikuun keskilämpötila noussee viiden korkeimman joukkoon. Ei kuitenkaan ennätykseen, sillä vuonna 1990 mitattu -0,2 lienee ainakin toistaiseksi lyömätön lukema.

Lykynlammen-maisemia-2932014 Lykynlammen maisemia 29.3.2014.

Hippo-hiihdot-muuttuivat-juoksuiksi-Lykynlammella-2932014-kun-lunta-ei-enaa-ollut Hippo-hiihdot muuttuivat juoksuiksi Lykynlammella 29.3.2014.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia