Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Sään armoilla

Vuonna 1990 eli tasan 30 vuotta sitten vietettiin säähistorian lämpimintä helmikuuta - tämän vuoden helmikuu lähestyy kaikkien aikojen kärkeä

  • Eero Könönen
  • Eero Könönen
Lunta on tällä hetkellä metsissä vain nimeksi. Lunta on tällä hetkellä metsissä vain nimeksi.

Kun tänä vuonna helmikuun keskilämpötila on nousemassa lähelle kaikkien aikojen ennätyksiä jatkuvien lauhojen lounaisvirtausten myötä, on hyvä palauttaa mieliin vuoden 1990 helmikuu, joka on tähän mennessä ollut Suomen säähistorian lämpimin.

Kuukauden keskilämpötila helmikuussa 1990 rikkoi Pohjois-Karjalassa kuten muuallakin Suomessa ylivoimaisesti kaikki siihenastiset ennätykset.

Lämpimintä oli maakunnassa Tohmajärven Kemiessä -0,2 asteen lukemilla. Valtimolla, Joensuun lentoasemalla ja Lieksan Lampelassa mitattiin -0,5 asteen keskilämpötila, omassa havaintopisteessäni Pyhäselän Kuusvaaralla -0,7 ja Juuan Niemelässä sekä Ilomantsin kirkonkylällä asteet olivat -0,8.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitä ennen Tohmajärven Kemien lämpimimmät helmikuut olivat vuosilta 1974 (-1,4), 1961 (-2,3), 1989 (-2,4), 1943 (-4,3) ja 1938 (-4,3).

Kun myös vuoden 1989 helmikuu oli huippulämmin, alettiin 1990-luvun vaihteessa puhua ilmastonmuutoksesta ja kasvihuoneilmiön voimistumisesta.

Keväällä 1990 eli tasan 30 vuotta sitten olin kirjoittanut paikalliseen Kiihtelys-Pyhäselkä-lehteen sääjutun, jossa pohdiskelin muuan muassa näin:

- Kasvihuoneilmiön teesien mukaan myös kesien keskilämpötilat – eivät juuri maksimit – ovat kohoamassa, mutta selvimmin muutoksen pitäisi näkyä talvella lisääntyvien lounaisvirtausten ja pilvisen sään myötä. Syksyä riittää tavallista pitempään ja lumet kaikkoavat korkeiden lämpötilojen vuoksi entistä aikaisemmin keväällä. Kasvihuoneilmiön vaikuttaessa keväät muuttuvat juuri viime ja tämän kevään kaltaisiksi. 

Ennätyslämmin helmikuu 1990 huipentui kuun lopulla, jolloin rikottiin myös kuukauden siihenastiset maksimilämpötilojen ennätykset. Ennätyspäivä oli 23. helmikuuta, jolloin Jyväskylässä yllettiin tasan 11 asteeseen ja Turussa 10,2:een.

Pohjois-Karjalassakin tehtiin vieläkin voimassa olevat ennätykset: Valtimo kirkonkylä 8,2, Juuka Niemelä 8,0, Joensuu lentoasema 7,8, Tohmajärvi Kemie 7,4, Lieksa Lampela 6,6 ja Ilomantsi kirkonkylä 6,3. 

Olin kirjoittanut säävihkooni 23. päivästä näin:

- Yhä lämpimämpää. Sää selkeni päiväksi ja lämpötila kohosi +6 asteeseen. Olemme matkalla kohti vuosisadan reippaasti lämpimintä helmikuuta, ellei aivan loppukuussa reilusti kylmene. Tänään oli komean keväinen päivä aivan iltaan saakka. Lumipeite aleni ja varsinkin aukeilla lumet alkavat olla hävinneet. Suojaisilla kotipelloilla lunta on vielä 30-40 senttiä. Kasvihuoneilmiö vai mikä, helmikuun sää on ollut uskomattoman erikoinen. Tänään saatettiin jälleen rikkoa lämpöennätyksiä. Päivän keskilämpötilaksi tuli +2,6 astetta. 

Lämpimät talvikuukaudet olivat 1990-luvun vaihteessa harvinaista herkkua, sillä kaikilla oli vielä hyvässä muistissa vuoden 1985 jäätävät kylmät tammi- ja helmikuut sekä vuoden 1987 ennätyskylmä tammikuu.

Lampotila-pysyttelee-itsepintaisesti-lahella-nollaa-kuva-1522020

Kolmas peräkkäinen huippulämmin kuukausi

2000-luvulla on jo totuttu leutoihin talviin ja paikoin etelä- ja länsirannikolla talvi ei ole tänä vuonna edes vielä alkanut. Kuukauden keskilämpötila on helmikuun 16. päivän jälkeen Joensuun Reijolassa, Liperin Tuiskavanluodossa ja Tohmajärven Kemiessä -3,0 astetta, joka on lähes seitsemän astetta normaalia korkeampi lukema.

Jo nyt keskilämpötila Tohmajärvellä on 94 vuoden (1927-2019) jaksolla kahdeksanneksi korkein, ja alkaneella viikolla keskilämpötila hinautuu vielä selvästi ylöspäin, sillä luvassa on keväiseltä tuntuvia reiluja pluskelejä.

Etelärannikolla on ollut vielä suhteellisesti lämpimämpää, sillä Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila on kuun puolivälissä +1,3 astetta, joka sijoittuu jo tässä vaiheessa Suomessa mitatun pisimmän (1845-2019) säähistorian jaetulle toiselle sijalle. Edellä on enää jo mainittu vuosi 1990 (+1,6) ja samalla sijalla vuosi 1989 (+1,3).

Mitä todennäköisimmin Helsingissä rikotaan jo toisena kuukautena peräkkäin keskilämpötilaennätys, sillä erityisesti rannikkoseudulla hyvin lauha säätyyppi jatkuu jatkumistaan.

Kun myös joulukuu oli harvinaisen lämmin – Pohjois-Karjalan sääasemien keskilämpötilat jopa kuutisen astetta normaalia korkeampia, talvesta 2019-2020 tulee ylivoimaisesti Suomen säähistorian lämpimin.

Maaliskuu luetaan jo kevätkuukausiin ja on hyvin todennäköistä, että maaliskuusta tulee tämän vuoden kylmin kuukausi Suomessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa