Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Tykkimiehen linnut

Se on kevät! Valkotupakat alkoivat sittenkin itää

  • Hannu Kauhanen

Puutarhakasvien esikasvatus alkoi Otsolassa sunnuntaina 2. helmikuuta. Silloin ripoteltiin pikkuruisia valkotupakan siemeniä kaikkiaan 30 taimipottiin.

Siemenet ovat peräisin oman puutarhan toissa kesänä kukkineista valkotupakoista, jotka tuottivat syksyllä runsaasti siemeniä. Kesä 2018 oli siementuotantoon otollinen.

Ensin siemenet kotineen olohuoneen lattialle kuivumaan sanomalehtien päälle. Parin, kolmen viikon päästä ne oli helppo ropistella kodista irti ja laittaa talveksi kuivaan komeroon kirjekuoreen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten reilu vuosi sitten esikasvattamaan tulevan kesän tupakoita, ja hyvin onnistui. Pihalla oli kesällä noin 120 valkotupakan korkeaa vartta, joihin tuli paljon valkoisia, hyväntuoksuisia ja kauniita kukkia. Valkotupakoiden kukinta-aika on pitkä, jostain heinäkuun puolivälistä pitkälle syyskuuhun.

Viime vuonna tupakan kukista ei sitten löytynytkään siemeniä jostain syystä ollenkaan, johtuiko sitten syyskuussa nopeasti joksikin aikaa kylmenneestä säästä, ja sateistakin oli.

Piti penkoa siemenvarastoja, olisiko vuodelta 2018 jäänyt jäljelle...

Olihan niitä, avatun kirjekuoren sisällä ihan mukavat määrät.

Ja ne tosiaan sitten kylvöön reilu kaksi viikkoa sitten.

Kevyttä kastelua kylvömultaan. Kului päiviä, eikä mitään tapahtunut. Epäilykset alkoivat herätä: yleensä ensimmäiset taimet ovat alkaneet nousta jopa jo 4–5 päivän sisällä kylvöstä.

Siirryttiin seuraavalle eli viime viikolle, eikä vieläkään elonmerkkejä. Piti jo soittaa puutarhakauppaan ja tilata pussillinen siemeniä sieltä.

Vaan kappas! Viime perjantaina silmät erottivat muutaman pienen taimenalun yhdessä potissa. Jospa se tästä sittenkin?

Ja kyllä: nyt maanantaina taimia on noussut jo noin 15 pottiin eli puoleen kaikista, kuvassa niistä yksi. Taimia on kymmenittäin, ja kaiken aikaa mullasta putkahtelee lisää. Pisimmät taimet alkavat olla sellaisia 1,5 sentin korkuisia.

Tästä se alkoi, tämän talon kevät.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa