Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Tykkimiehen linnut

Lapinpöllö päiväunilla vanhassa metsässä

  • Hannu Kauhanen
  • Marko Puumalainen

Tänään tiistaina 18. helmikuuta lintuharrastajien viestirinkiin ilmestyi iltapäivällä kuva ja ilmoitus päiväuniaan torkkuvasta lapinpöllöstä Joensuussa. Havainnoija Jarkko Peltoniemi oli kiitettävästi liittänyt mukaan myös kartan, johon linnun olinpaikka oli merkitty.

No sinnepä sitten lehden valokuvaajan Marko Puumalaisen kanssa. Paikan päällä tienvarressa oli jo muutamia ihmisiä, joista yhden pitkä kameran objektiivi osoitti lupaavasti metsään.

Lapinpöllö näkyi jo autoon, joka parkkiin ja mukaan porukkaan. Pöllö istui männyn oksalla hievahtamatta, silmät olivat kiinni tai ainakin melkein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Komea lintu. Lapinpöllö on huuhkajan jälkeen Suomen ja Euroopan toiseksi suurin pöllö.

Nimestään huolimatta lapinpöllö pesii myös muun muassa Pohjois-Karjalassa. Näin lähellä Joensuun keskustaa se ei kuitenkaan pesi, vaan tässä on kyse tänne talvehtimaan tulleesta yksilöstä.

Peltoniemi näki todennäköisesti saman pöllön jo viime viikon lopulla melko lähellä tämänpäiväistä paikkaa. Lisäksi joulukuussa pöllö havaittiin kahtena peräkkäisenä päivänä parin kilometrin päässä. Ehkä sama lintu sekin?

Toivottavasti tämäkin lapinpöllö pesii onnistuneesti tänä keväänä jossakin syrjemmässä jonkun lajitoverinsa kanssa.

Lapinpöllö kuuluu niihin lintuihin, joiden pesimisaktiivisuus riippuu tarjolla olevan ruuan määrästä. Mikäli myyriä on vähän, lapinpöllöjä ei välttämättä pesi maakunnassa yhtään. Hyvänä myyrävuotena niitä voi pesiä jopa muutamia kymmeniä pareja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa