Sunnuntai, 29.3.2020 
Joni, Joonas, Jouni
Sään armoilla

Helmikuu 2020 ja Lieksa: nolla senttiä lunta - täysi lumettomuus erittäin poikkeuksellista tähän vuodenaikaan itäisessä Suomessa

  • Eero Könönen
Tällaisilta näyttivät maisemat Joensuun Reijolassa keskiviikkona 19. helmikuuta. Tällaisilta näyttivät maisemat Joensuun Reijolassa keskiviikkona 19. helmikuuta.

Nurmeksen Mujejärvi ja Ilomansin Naarva ovat ainoat maakunnan havaintopisteet, joissa lunta on vielä reippaasti huolimatta viime päivien lämpöaallosta. Mujejärvellä lunta on 71 ja Naarvassa 61 senttiä.

Lieksan Lampela ja Joensuun Pyhäselkä olivat 19. päivän aamuna lumettomia havaintoasemia eikä monissa muissakaan havaintopisteissä lunta ole enää kuin nimeksi.

Lumen täydellinen puuttuminen helmikuun puolenvälin tienoilla on itäisessä Suomessa erittäin poikkeuksellista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rääkkylän kirkonkylässä lunta on kolme, Nurmeksen Valtimolla neljä ja Tohmajärven Kemiessä viisi senttiä. Niukasti yli 10 sentin pääsevät Ilomantsin Mekrijärvi (11) ja Joensuun Huhtilampi (12). Joensuun Linnunlahdella lunta on 18, Juuan Niemelässä 22 ja Lieksan Kolilla 35 senttiä.

Sen sijaan Kajaanista pohjoiseen lunta on enemmän kuin tarpeeksi. Yli 100 sentin nietoksiin pääsevät mm. Puolangan Paljakka (107) ja Pelkosenniemen kirkonkylä (103).

Eniten lunta on Keski-Lapissa, jonne pelätään pahoja kevättulvia. Lumisin sääasema on Kittilän Pokka 121 sentillään, mutta myös saman paikkakunnan Vuotsossa (118) ja Kenttärovalla (114), Sallan Naruskassa (112) sekä Sodankylän Tähtelässä (111) lunta on enemmän kuin 110 senttiä.

Loppukuussa lunta on hieman luvassa myös Pohjois-Karjalaan, mutta kunnon hiihtokelit tämän kuun puolella lienevät toiveajattelua maakunnan keski- ja eteläosissa.

Lisää Eero Könösen sääaiheisia blogikirjoituksia on luettavissa täällä.

Pyhaselan-Kuusvaaralla-pihat-ovat-muuttuneet-luistinradoiksi Pyhäselän Kuusvaaralla pihat ovat muuttuneet luistinradoiksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa