Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Tykkimiehen linnut

Urpiaisia on edelleen runsaasti maakunnassa

  • Hannu Kauhanen

Tämän lintutalven tunnuslaji on ollut urpiainen. Niitä on riittänyt alkutalvesta aina tänne maaliskuun alkuun asti. Kuvan urpiainen viihtyi useiden lajitovereidensa kanssa Joensuussa maanantaina 2. maaliskuuta.

Urpiaiset hakevat ravintoja leppien norkoista ja koivujen silmuista, mutta käyvät myös siemenruokinnoilla.

Joensuun tämäntalvisessa taajamalintulaskennassa urpiainen oli selvästi runsaslukuisin laji jättäen taakseen myös useimmiten runsaimpana esiintyvän talitiaisen.  Urpiaisia summattiin 5612 ja talitiaisia 4632 yksilöä, toki todelliset lukumäärät eivät ole noin tarkkoja, vaan suuntaa antavia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Urpiainen kuuluu peippolintujen heimoon, jossa on paljon lajeja. Suomessa urpiaissuvusta tavataan kahta lajia, urpiaista ja tundraurpiaista. Näiden lajikäsitteitä on viime aikoina kyseenalaistettu. Monien mielestä ne ovat urpiaisen alalajeja, ja Ruotsissa nuo kaksi on jo yhdistetty yhdeksi lajiksi DNA-tulosten perusteella.

Suomessa urpiaista ja tundraurpiaista pidetään edelleen omina lajeinaan.

Oli miten oli, söpöjä ovat kaikki urpiaiset. Urpiaisille on tunnusomaista niiden ulkonäköjen iso vaihtelu, kahta samanlaista lintua tuskin löytää.

Kohtsillään urpiaiset katoavat kaupunkienkin pihapiireistä pesimään soille ja niiden tuntumaan, usein hyvin pohjoisessa ja kaukana ihmisasutuksesta.

Toki urpiaisia pesii myös lähellä kaupunkeja ja muita taajamia, ja niitä näkee ja kuulee näissä maisemissa myös kesäisin, mutta silloin havainnot ovat yksittäisiä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa