Tulosta tämä sivu
Sään armoilla

Nurmeksen Mujejärvellä on 89 senttiä lunta: Maakunnan lumipeitteen paksuudessa huimia eroja

Lumesta oli vain rippeet jäljellä Pyhäselän Reijolassa 14.3.2020. Lumesta oli vain rippeet jäljellä Pyhäselän Reijolassa 14.3.2020.

Talvi 2019-20 on ollut maakunnassa poikkeuksellinen. Kolmen talvikuukauden keskilämpötila ylitti reippaasti säähistorian entisen ennätyksen, ja lumipeitteen paksuus on vaihdellut ennätyksellisen paljon eri puolilla Pohjois-Karjalaa.

Pysyvää, yhtäjaksoista talvea ei ole saatu muutamille havaintoasemille. Lieksan Lampelassa ja Joensuun Pyhäselässä lumipeite näyttää maaliskuun puolivälissä jälleen nollaa, mutta maakunnan pohjoisosan Nurmeksen Mujejärvellä lunta on samaan aikaan 89 senttiä.

Reilusti lunta esimerkiksi hiihtämiseen on myös Ilomantsin Naarvassa, jossa on 77 sentin nietokset. Myös saman kunnan sisällä lumipeite vaihtelee, sillä Ilomantsin Mekrijärvellä lunta on vain 17 senttiä,  nykyään Nurmekseen kuuluvalla Valtimon kirkonkylällä kuusi ja Lieksan Kolilla 43 senttiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjoisessa lunta lähes ennätyksellisen paljon

Lähes ennätyksellisen paljon lunta on Keski- ja Itä-Lapissa sekä Kainuun pohjoisosissa. Kittilän Pokka on lumisin havaintoasema 124 sentillään, mutta paljon eivät jää Puolangan Paljakka (122), Sodankylän Vuotso (121), Kittilän Kenttärova (118), Sallan Naruska (117) sekä Inarin Saariselkä ja Kaamanen (116).

Pohjois-Karjalan havaintoasemien lumensyvyydet 15.3.2020:

Nurmes Mujejärvi 89

Ilomantsi Naarva 77

Lieksa Koli 43

Juuka Niemelä 27

Joensuu Linnunlahti 24

Joensuu Huhtilampi 20

Ilomantsi Mekrijärvi 17

Nurmes Valtimo 6

Rääkkylä kirkonkylä 4

Tohmajärvi Kemie 4

Outokumpu Viuruniemi 3

Lieksa Lampela 0

Joensuun Pyhäselkä 0

Vuosi sitten samana päivänä (15.3.) lumensyvyyksissä ei ollut suuria eroja. Lunta oli runsaasti koko maakunnassa.

Ohuin kerros oli Valtimolla, jossa lunta oli 43 senttiä ja eniten Ilomantsin Naarvassa, jossa lunta oli tasan metri. Joensuun Linnunlahden ja Tohmajärven luvut olivat 71, Nurmeksen Mujejärven 75, Joensuun Pyhäselän 70 ja Lieksan Lampelan 56 senttiä.

Lintujen-syottopaikka-oli-peittya-lumen-alle-vajaa-vuosi-sitten-2432019 Lintujen syöttöpaikka oli peittyä lumen alle vajaa vuosi sitten. Kuva otettu 24.3.2019.

Jälleen normaalia leudompi kuukausi

Tämän vuoden maaliskuu on jatkanut alkuvuoden lämpimien kuukausien sarjaa. Tammikuu oli koko maakunnassa säähistorian lämpimin, helmikuukin kymmenen leudoimman joukossa.

Maaliskuun keskilämpötila vaihtelee 15. päivän jälkeen Tohmajärven Kemien ja oman havaintopisteeni Reijolan -1,3 asteesta Nurmeksen Valtimon -3,4 asteeseen.

Tohmajärvellä poikkeama lämpimämpään suuntaan (normaali -4,2) on kolmisen, Valtimolla (normaali -4,9) puolitoista astetta.

Kevät on monin paikoin noin kuukauden normaalia edellä. Alkaneella viikolla ennustetaan eteläisimmässä Suomessa kymmentä astetta hipovia lämpötiloja, Pohjois-Karjalassakin maksimilämpötilat ylittänevät keskiviikkona viisi lämpöastetta.

Lunta-oli-rakennusten-vierustoilla-mahtavat-kinokset-vuosi-sitten-2432019 Lunta oli rakennusten vierustoilla mahtavat kinokset vuosi sitten 24.3.2019.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi