Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
RUN, SOILE, RUN

"Sanotaanko, että minun kohdallani ei minkään lajin harrastaminen ole ollut välineistä kiinni"

  • Soile Ketolainen
  • Kimmo Kirves

Edesmenneiden isovanhempieni luona oli vieraillut muinoin imurikauppias. Kauppiaalla oli myynnissä kaksi mallia imurista. Esittelyn jälkeen ukkini oli tuumannut ”meille välttää tämä paras”.

Oisinko tämän asenteen saanut verenperintönä vai olisiko se "köyhän ei kannata ostaa huonoa” -asennetta, mutta olen huomannut olevani välineurheilija, ja maku on valitettavasti asiassa kuin asiassa kallis.

Sanotaanko, että minun kohdallani ei minkään lajin harrastaminen ole ollut välineistä kiinni. Naurettavaa jopa, tiedän

Mainos alkaa
Mainos päättyy

soile3

{desktop} {/desktop}
{!desktop} {/desktop}

Juoksijan yksi tärkeimpiä varusteita on varmasti hyvät juoksukengät. Sujautin jalkaani muutama viikko sitten kesälenkkarini, ja olipa juoksutuntuma erilainen kuin kovilla talvilenkkareilla.

Minulla on On Cloud- merkkiset juoksulenkkarit, ja olen miettinyt toisenkin kenkäparin hankintaa. Kengän tulee istua omaan jalkaan, eikä se saa painaa.

Juoksuvalmentajani Tomi Pyylampi opasti, ettei lenkkareita kannata heti vaihtaa uusiin vaan kannattaisi olla useammat kengät tai ainakin vaihdella uusien ja vanhojen välillä joitakin viikkoja. Näin jalat tottuvat paremmin uuteen kenkäpariin.

Tomi kertoo hyvistä juoksulenkkareista seuraavasti:

”Lenkkarikauppaan kannattaa mennä aikaisintaan iltapäivällä. Jalka turpoaa päivän aikana ja on näin ollen lähempänä sitä oikeaa kokoa, minkä tarvitset. Mitä enemmän ikää ja painoa, sitä enemmän kannattaa kanta olla korkeammalla kuin päkiä. Näin akillesjänteelle tulee vähemmän vääntöä. Nilkkaa reunustavat kankaat pitäisi olla sellaisia, etteivät ne hierrä tai paina jalkaa. Nauhoituksella kenkä pitää saada napakaksi. Perussääntönä pitäisin, että yksinkertaisen näköinen kenkä kestää paremmin. Halvin on harvoin paras, mutta ei sitä ole kalleinkaan. Ota myös ennen hankintaa selvää, tarvitsetko pronaatiotuettuja kenkiä vai et. Lenkkarikaupoille siis joku juoksusta enemmän tuettu kaveri mukaan!”

Kuulin talvella paljon kehuja nastalenkkareista, mutta myös irtonastoista. Koska tämä talvi oli vähäluminen ja liukas, olisi nastalenkkarit ehdottomasti ollut se juttu. Keväisellä aamulenkillä huomasin, että pärjäsin ihan perus gore-tex lenkkareilla.

Koska jahkailijana en saanut ostettua nastalenkkareita tänä talvena, jää niiden hankinta ensi syksyyn. Ehdin nyt hyvin tutustua tarjontaan ja löytää myös minun jalkaani istuvan mallin. Jos sinulla on joku hyvä juoksulenkkaria keliin kuin keliin tiedossa, laitathan minulle viestiä Instagram-tilini #runsoilerun kautta.

soile2

Juoksu on siinä mielessä hyvä, että ihan perus lenkkivarusteilla pärjää hyvin. Minulla on jalassa yleensä juoksutrikoot, kompressiolla tai ilman. Takkina on sofshell-takki tai kesää kohden juoksutakki. Päälle ei kannata turata vaatetta liikaa. Jos aluksi tuntuu viileälle, lenkin myötä kevyempi varustus varmasti voittaa raskaan varustuksen. Tuskanhikeä lenkeiltä ei kuitenkaan tietääkseni haeta.

Hankin vuoden vaihteessa itselleni sporttikellon. Kelpuutin kolmannen kellon, joka kävi kotonani. Tällä vaativalla maulla varustettuna päädyin kehuttuun Polar Vantage M -malliin.

Ajattelin, että saan painettua kellon nappuloita tarvittaessa myös hanskoilla kylmässä säässä. Kosketusnäyttömallissa hanskat olisi pitänyt ottaa pois. En tarvinnut markkinoiden kalleinta ja varusteiltaan ns. ”superkelloa”, joten olen ollut hankintaani oikein tyytyväinen.

Sporttikellosta näkee hyvin juostun matkan ja sykkeen. Niitä seuraan vaihtelevasti kesken lenkin. En halua liikaa keskittyä kelloon, vaan haluan nauttia suorituksesta. Kello mittaa myös kierrosaikaa. Tärinä ranteessa muistuttaa uudesta kierroksesta, voin siis pelata nopeampia tai rauhallisempi kierroksi. Hauska ja motivoiva laite siis liikunnan tueksi.

soile1

Luin vasta jutun ”alastomasta treenaamisesta”. Tässä ei ollut kyse kuitenkaan ilman vaatteita juoksemisesta. Tarkoitus on siis treenata välillä ilman kaikkia älylaitteita. Ei siis musiikkia korviin tai kelloa ranteeseen. Olen tätä välillä kokeillut ja fiilis lenkistä on aivan toinen. Voi oikeasti nauttia ympäristöstä ilman sykkeen kyttäilyä tai rokin pauhaamista korvissa. Suosittelen kokeilemaan.

Juoksu onnistuu hyvin aika pienellä panostuksella ja parastahan on, että itse juoksu ei maksa mitään. Ei kun rohkeasti tienpäälle tai vaikka metsäpoluille kokeilemaan. Perusvarusteet tähän lajiin löytynee kaikilta jo hankittuna.

Lue Soile Ketolaisen blogin aiemmat osat täältä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa