Maanantai, 28.9.2020 
Arja, Lenni
Tykkimiehen linnut

Tundrakurppelo Kontiolahden Linnunsuolla – vasta 11:s havainto Suomesta koskaan

  • Hannu Kauhanen

Lintukeitaaksi kunnostettu entinen turvetuotantoalue Kontiolahden Linnunsuolla näytti jälleen merkityksensä, kun enolainen – kuinkas muutenkaan – lintuharrastaja Ilkka Kuronen löysi sieltä keskiviikkoiltana täällä todella harvoin nähdyn lajin.

Hänen kuvistaan ja torstaiaamuna paikalla tehdyistä uusista havainnoista paljastui, että kyseessä on tundrakurppelo. Se on nähty Suomessa ennen tätä vain 10 kertaa.

Pohjois-Karjalassa tundrakurppelo havaittiin nyt toisen kerran. Edellinen kerta oli vuonna 2007, jolloin lintu löytyi heinäkuussa Outokummun Vuonoksen altaalta.

Tundrakurppelo on pohjoisamerikkalainen kahlaaja, joka silloin tällöin harhautuu Eurooppaan, ja nyt siis Kontiolahdelle.

Torstaina lintua kävivät ihailemassa monet lähiseudun harrastajat, mutta sitä tultiin katsomaan kauempaakin jopa satojen kilometrien päästä. Ainakin vielä äskettäin (kello on nyt 18.50) se oli edelleen nähtävillä.

Kuvassa oranssi tundrakurppelo on yhdessä mustaviklon kanssa. Lintu ruokaili jatkuvasti iso osa nokasta vedenpinnan alla.

Kiitokset Ilkka Kuroselle löydöstä sekä Harri Kontkaselle määritysavusta. Tero Mustosen vetämälle osuuskunta Lumimuutokselle, kyläyhdistyksille ja tässäkin Kontkaselle kiitokset Linnunsuon hyväksi tehdystä työstä.

Siellä oli tänään nimittäin paljon muitakin lintuja kuin tundrakurppelo ja mustavikloja, oli muita kahlaajia, sorsia, pääskyjä, keltavästäräkkejä ja vaikka mitä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi