Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Tykkimiehen linnut

Varisparilla jo ainakin kolme lentopoikasta Otsolassa

  • Hannu Kauhanen

Eilen launtaiaamuna 23. toukokuuta katse tavoitti omenapuun oksalla keikkuneen variksen poikasen, joka on tuossa kuvassa.Mitä ihmettä, nytkö jo? Ja kyllä, pari kuukautta sitten varispariskunta aloitteli pesintää tuossa Jänönpuistossa Otsolassa, siis ihan tontin naapurissa.

Sunnuntaina sitten pari pikkupoikaa pällisteli tonttiliittymässä pihalleni. En ymmärtänyt mistä oli kyse, enkä kysynytkään. Kun sitten läksin pyörällä kauppaan, huomasin kaksi variksen poikasta naapurin puolella ja yhden kuusiaidan päädyssä.

Ne olivat erikokoisia keskenään, vanhin suurin ja nuorin pienin.

Vanhemmat lensivät naapurin tontin puolella oleville lapsilleen viemään ruokaa nokasta nokkaan, sympaattista. Pienin poika tai tyttö odotti vuoroaan.

Ja tänään illalla vaikutti siltä, että neljäskin poikanen oli lähtenyt pesistä, niin pieni ja silti terhakka se oli.

Jokunen päivä sitten oli Karjalaisessa juttua, miten aikaisin telkät ja kanadanhanhetkin olivat saaneet Pohjois-Karjalassa poikasia, mutta kyllä nämä variksetkin ovat todella aikaisessa, vaikka eivät välttämättä kaukaa ole tänne muuttanetkaan.

Tuli mieleen lapsuus Enon Louhiojalla, jossa naapurin Mustosen veljekset hakivat variksenpoikia pesistä ja ottivat lemmikeikseen. Poikien olkapäillä roikkuivat koko kesän, tyytyväisen oloisina.

Mutta enää ei tehdä niin, eihän. Antaa viisaiden varisten elää omassa rauhassaan, emojen ruokkia poikasiaan.

Heillä on elämäänsä yhtä suuri oikeus kuin meillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi