Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Tykkimiehen linnut

Kuusamakiitäjästä kotipihan jo 10:s kiitäjälaji

  • Hannu Kauhanen

Sanotaan, että reissaaminen on kivaa, mutta parasta siinä on sittenkin kotiintulo.Eilen perjantaina tuli lähdettyä tuttavien luo yökylään Enoon. Paluun aika oli sitten tänään lauantaina 13. kesäkuuta iltapäivällä.

Tsekkaus verannan terraarioon, jokohan kuusamakiitäjä olisi reissun aikana kuoriutunut kotelostaan?

Aluksi ei siltä näyttänyt, mutta jotain kotelon pinnalle oli tapahtunut. Hieman vesisuihketta sisään, ettei otus kuivuisi kuumuudessa liikaa.

Suihkuttaesa huomasi, että kiitäjä värisytti siipiään, ja oli kuin olikin siis jo kuoriutunut. Se oli asettunut oksanhankaan lepäämään.

Kattoverkko irti ja perhonen käteen. Se oli hyvin rauhallinen. Ulos sen kanssa ja kiitäjä buddleiaruukun multaan, josta se kapusi pari senttiä vartta pitkin ylös ja asettui aloilleen.

Äkkiä muutamia kuvia. Perhonen pysyi yhä rauhaisana.

Se oli aloillaan ehkä vartin, kunnes sitten uudestaan ulos mennessä näki, kuinka se nousikin lentoon ja todellakin kiiti ylös puiston puolelle ja katosi.

Kuusamakiitäjä on lähisukulaisensa ruusuruohokiitäjän ohella pienin kiitäjämme siipivälin ollessa vain alle neljästä sentistä noin viiteen.

Kuten kiitäjälajien enemmistö, ei kuusamakiiitäjäkään ole kovin yleinen saati runsaslukuinen. Harvoin niitä ainakaan näkee.

Kuusamakiitäjän toukan toimitti viime syksynä niitä löytänyt Jaakko Pohjoismäki Mika Pajarin välityksellä. Toukka terraarioon, jossa se muuttui koteloksi. Kotelo pieneen pakastusrasiaan, johon hiekkaa ja vähän rahkasammalta homehtumista estämään, ja rasia talveksi jääkaappiin.

Pitkin talvea hieman vedellä kostuttelua. Toukokuun puolivälissä kotelo takaisin verannan terraarioon ja odottamaan.

Ja nyt se sitten tapahtui, perhonen oli kuoriutunut ilmeisesti edellisyönä.

Olipa kiva palata pikkureissusta kotiin. Pihalla on nyt tavattu 10 kiitäjälajia Suomessa kaikkina aikoina tavatuista 17:stä: mäntykiitäjä, horsmakiitäjä, syreenikiitäjä, lehmuskiitäjä, poppelikiitäjä, ruusuruohokiitäjä, pikkukiitäjä, sinisilmäkiitäjä, matarakiitäjä ja nyt kuusamakiitäjä.

Puuttuvat lajit eli pääkallokiitäjä, kiertokiitäjä, etelänpäiväkiitäjä, oleanterikiitäjä, haapakiitäjä, tyräkkikiitäjä ja viirukiitäjä ovat jo enemmän tai vähemmän kovia harvinaisuuksia, mutta ehkä jotain niistäkin vielä puutarhassa kohdalle osuu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi