Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Sään armoilla

Blogi: Pohjois-Karjala Suomen kylmyysnapana lauantaina

  • Eero Könönen
Lauantaina (9.1.) oli pitkästä aikaa kunnon selkeä pakkaspäivä. Lauantaina (9.1.) oli pitkästä aikaa kunnon selkeä pakkaspäivä.

Leudon alkukuun jälkeen pakkanen on paukkunut kunnolla viime päivinä. Lauantaina klo 21:een mennessä rikottiin useammankin sääaseman voimin edellisen superleudon talven alin pohjoiskarjalainen lukema, joka oli Lieksassa tammikuussa mitattu -25,6 astetta. 

Pohjois-Karjala ja Kainuu olivat Suomen kylmyysnapana lauantaina (9.1.), jolloin lähenneltiin jo -30 asteen haamurajaa.

Kylmintä oli Kuhmon Kalliojoella, jossa alimmaksi lukemaksi mitattiin -29,6 astetta. Paljon eivät jääneet Ilmatieteen laitoksen virallisessa lauantaipäivän kirjauksessa Juuan Niemelä (-28,7), Nurmeksen Valtimo (-27,7), Ilomantsin Mekrijärvi (-26,9) ja Liperin Tuiskavanluoto (-26,6), joissa kaikissa oli kylmempää kuin vuosi sitten Lieksassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikilla Pohjois-Karjalan sääasemilla rikottiin -20 asteen raja. Leudointa oli Joensuun Linnunlahdella, jossa miinuksia saatiin kasaan 21,8. Vuosi sitten koko talven alin lämpötila oli Linnunlahdella -17,0 astetta!

Tämän vuoden alun hirmupakkaset ovat lauhtumaan päin, sillä sunnuntaiaamupäivän pilvipeitto ja kevyen pakkaslumen sadanta ovat leudontaneet sään klo 11:een mennessä Pyhäselän Reijolassa jo -16,8 asteeseen ja Juuan Niemelässäkin -20,4 asteeseen.

Huolimatta alkuvuoden hyytävistä lämpötiloista talven pakkasennätykset jäivät vielä rikkomatta. Utsjoen Kevojärvellä mitattiin 27. joulukuuta mahtilukemat -41,1, jotka saattavat pysyä koko talven alimpina.

Lumipeite-on-Pyhaselan-Reijolassa-10-tammikuuta-22-senttia Lumipeite on Pyhäselän Reijolassa 10. tammikuuta 22 senttiä.

Tammikuun alku suunnilleen normaalilämpöinen

Viikonlopun pakkasista huolimatta kuukauden alku on ollut Pohjois-Karjalassa alkupäivien leudon sään myötä suunnilleen normaalilämpöinen. Korkeimmat keskilämpötilat ovat 9. päivän jälkeen Pyhäselän Reijolassa (-6,0) ja Joensuun Linnunlahdessa (-6,3) ja Tohmajärven Kemiessä (-6,7). Alimmat puolestaan ovat Valtimolla (-8,9), Juuassa (-8,4), Lieksassa (-7,9) ja Ilomantsin Mekrijärvellä (-7,8).

2010-luvulla on ollut kaksi selvästi normaalia kylmempää tammikuuta. Vuonna 2010 mitattiin keskilämpötilaksi Joensuun lentoasemalla Liperissä -16,7 ja kuusi vuotta myöhemmin vuonna 2016 lukemat olivat -16,2 astetta.

Talvinen-luonto-on-kauneimmillaan-tammikuussa Talvinen luonto on kauneimmillaan tammikuussa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi